Slutfestat på Lophtet

Teknologkårens festlokal Lophtet har stängts. I lokalen har det förekommit hälsofarlig mögelsvamp och fastigheten är i behov av renovering.

Trots det ägde årets nollning rum där.

Sedan mitten av september har Lophtet varit tomt på aktiviteter. Huset är utsatt för en ”riklig påväxt av mögelsvamp”, enligt en provanalys från Svenska Miljöinstitutet från 2008. Mögelsvampen fanns i ett förråd i anslutning till köket där porslin och glas förvaras samt under taket. En av de förekommande mögelsvamparna är Chaetomium sp som är hälsofarlig för människor. Teknologkåren har i två års tid försökt åtgärda bristerna, men kan inte garantera att mögel inte förekommer i lokalerna.

”Riklig påväxt av mögelsvamp”

På kårfullmäktige i maj i år reserverade sig ledamoten Fredrik Olovsson mot beslutet att använda Lophtet under sommarmånaderna med motiveringen att ”… det är oacceptabelt att TLTH upplåter en lokal vari det påvisats en ”riklig påväxt av mögelsvamp”. Denna ståndpunkt gäller upplåtelse till såväl privata hyresgäster som till TLTH:s medlemmar”.

– Det är oacceptabelt att Teknologkåren medvetet upplåter en lokal där experter konstaterat en riklig påväxt av mögelsvamp. På samma sätt som jag förväntar mig att riksdagens ledamöter agerar för att skydda befolkningen mot onödiga risker tror jag att Teknologkårens medlemmar förväntar sig att kårfullmäktige ska tänka på deras hälsa. Därför ansåg jag att Teknologkåren behövde ta sitt ansvar och inte använda Lophtet i väntan på en riktig utredning av Lophtets tjänlighet, skriver Fredrik Olovsson i ett mejl till Lundagård.

Användes under nollningen

Trots detta valde kårfullmäktige att använda Lophtet under sommarmånaderna internt samt under höstens nollning, medan inga externa hyresgäster tilläts efter den 1 juli.

– Egentligen ville vi stänga Lophtet redan i våras, men planeringsarbetet inför nollningen hade kommit så pass långt. Lokalbokningar hade kommit in så vi kunde inte avstyra utan att det skulle sabba all planering strax innan sommaruppehållet, säger Erik Iveroth, Teknologkårens ordförande, och fortsätter:

– Det var av logistiska skäl som vi internt använde Lophtet, och jag tror inte att några externa hyresgäster hade bokat Lophtet efter 1 juli. Därför stängde vi den externa uthyrningen då.

På kårfullmäktigemötet i maj beslutade kårfullmäktige att ge Kårstyrelsen i uppdrag att tillsätta en utredning om ”Lophtets säkerhet”. Utredningens resultat skulle redovisas på kårfullmäktigemötet i september, men då hade ännu ingen utredning tillsatts.

 

Renoveringen kan ta tid

I dagsläget har inte utredningen om Lophtet kommit fram till något. Enligt pedellen Josefin Sjöberg på TLTH kan Lophtet vara stängt fram till jul eller kanske till sommaren, men att det också kan ta längre tid än så.

Hur löser ni logistiken kring nästa års nollning om inte Lophtet går att använda?

– Det är en bra fråga. Det blir problem. Vi är i behov av festlokaler, men förhoppningsvis vet vi om det i god tid i förväg så att vi kan planera efter det och hitta alternativ, säger Erik Iveroth.