"Man spelar på folks okunnighet”

- in Studentlund

Samarbetet Studentlund har beskrivits som en stor succé. Men medlemsiffrorna är missvisande, inte minst då studenter luras att betala den faktura som skickas ut. Det menar Robert Hansson, före detta ordförande för Socialhögskolans studentkår.

Alla studenter, förutom novischerna, fick i början av terminen som vanligt en terminsfaktura hemskickad.

Trots att kår- och nationsobligatoriet är avskaffat finns det nu bara en finstilt text som talar om att fakturan är ett frivilligt erbjudande.

Det är något något som går många studenter obemärkt förbi menar Robert Hansson, före detta ordförande i den nu nedlagda kåren vid Socialhögskolan.

– Får man som 19-årig student hem en faktura som ser ut som man ska betala, så betalar man den, säger han.

”Medveten otydlighet”

Han säger att det är ett medvetet drag av kårerna och Akademiska föreningen, AF, att låta erbjudandet vara snarlikt en faktura.

– Det är ett fult beteende. Kårerna och AF borde stå över sådant. Människorna på AF är högst intelligenta personer. Man spelar på folks okunnighet.

Liknande problem fanns även när han satt som kårordförande, säger Robert.

Ett fel i systemet gjorde att personer då fortsatte att få terminsräkningen hemskickad trots att de hade slutat plugga. Han tog emot många samtal från folk som var osäkra på ifall de var tvungna att betala eller ej.

”Otydligheten inget problem”

Studentlund kommer inför vårterminen att bli tydligare med att den utskickade fakturan bara är ett erbjudande.

Detta trots att man inte fått in några klagomål.

– Jag tycker inte otydligheten har varit något problem, säger Jennie Isberg,  ordförande för Terminsräkningsföreningen, som utformar räkningarna, och nämner att med höstens faktura följde både en bilaga och information på baksidan.

Hon förklarar den otydlighet som Robert Hansson uppfattar med att man inför hösten gjorde enorma förändringar som tog både tid och kraft.

Till vårterminen ska man dock kunna undvika missuppfattningar:

– Informationen om att det är ett erbjudande kommer göras tydligare till höger på avin. Dessutom kommer Studentlunds logga finnas med, säger hon.

Artikeln är tillfogad en rättelse