"En granskning är nödvändig"

- in Nyheter, Studentliv

Nu har universitetsledningen beslutat att tillsätta en oberoende utredning av Per Erikssons meriter. Detta med anledning av anklagelserna om att rektorn blivit professor med hjälp av vilseledande meriter.

– Detta är viktigt för att upprätthålla universitetets trovärdighet. säger Per Eriksson.

I en artikelserie i Sydsvenskan anklagas Per Eriksson för att ha uppgett vilseledande uppgifter om patentinnehav och doktorandhandledning. Enligt tidningen finns även misstankar om att jäv förekommit när han befordrats till professor.

På torsdagseftermiddagen sände Universitetsradion Sfinxen, som produceras av Radio AF på uppdrag av universitetsledningen, en utfrågning av rektor Per Eriksson live från Café Athen.

Då avslöjade Per Eriksson att universitetsledningen beslutat att tillsätta en oberoende granskning av hans professorsbefordran.

– Detta är viktigt för att upprätthålla universitetets trovärdighet. En granskning är nödvändig, annars så kommer det finnas kvar så många frågeställningar, sade rektorn.

I utfrågningen deltog också Christoffer Ivarsson och Henrik Jonsson, ordförande respektive vice ordförande för Lunds universitets studentkårer.

– Vi välkomnar granskningen, sade Christoffer Ivarsson.

Skriver brev till styrelsen

Per Eriksson berättade också att han under fredagen kommer skicka ett brev till universitetsstyrelsen där han styrker uppgifterna i sitt cv genom den dokumentering som finns om handledning och patent.

– Förhoppningsvis hinner jag färdigställa brevet i kväll, sade han.

Tillbakavisar anklagelser

Per Eriksson höll fast vid att han gjort rätt för sig, och tillbakavisade Sydsvenskans anklagelser, förutom på en punkt:

– Vad jag kan se är den enda felaktiga uppgiften i mitt cv det här om det tredje patentet. Jag fick uppgifter från min forskningspartner att det blivit godkänt, men detta visade sig inte stämma sade han.

”Grävt i detta sedan våren 2009”

Per Eriksson hörde talas om artikelserien en dryg vecka innan den publicerades, i samband med att Sydsvenskan ville göra en intervju med honom.

– Sen dess har jag fått reda på att de grävt i detta sen våren 2009. Att bli granskad så här är något man får räkna med som rektor, sade han

Efter utfrågningen fick Lundagård en kort intervju med Per Eriksson.

– Jag har inget särskilt att säga om utredningen, utan hänvisar till det pressmeddelande som finns på internet, sade han då.

”Starkt förtroende för Per”

Utredningen kommer att ledas av advokat Anders Stening, som tidigare varit rektor för högskolan i Örebro. Prorektor Eva Åkesson är nöjd med valet.

– Han har stor erfarenhet inom området och är mycket kompetent, säger hon. Vad granskningen sedan resulterar i får vi vänta och se.

Under utfrågningen sade rektorn att frågan om hans fortsatta förtroende är upp till dig. Vad har du att säga om det?

– Jag har ett mycket starkt förtroende för Per. Vi har alltid arbetat väldigt bra ihop, och kommer fortsätta med det, sade hon

Resultatet av utredningen ska presenteras för universitetsstyrelsen den 17 december.

Läs universitetets pressmeddelande om granskningen här