LTH-protester gav resultat

- in Kår, Studentliv

På onsdagen samlades hundratals teknologer på LTH för att skriva önskningar på ballonger, släppa dem i luften med förhoppningen att de skulle nå regeringen. Manifestationer mot CSN:s skärpta regler hölls samtidigt i hela landet av de sex största teknologkårerna i Sverige, och de gav resultat. På eftermiddagen meddelade utbildningsminister Jan Björklund att reglerna kommer att ändras.

Snö, ballonger och plakat i luften, från högtalare spelas julmusik och utanför Kårhuset vid LTH har studenter samlats vid lunchtid på onsdagen för att manifestera mot CSN:s skärpta regler för studiemedel.  Om det inte görs något kommer 40 000 teknologstudenter i Sverige bli återbetalningsskyldiga nästa termin då CSN kräver att man som student måste läsa exakt 1,5 högskolepoäng under 20 veckor per termin för att räknas som heltidsstuderande.

– Det är ”fortpluggningsböter” säger Erik Iveroth, ordförande för Teknologkåren vid LTH.

Han menar att det inte finns någon bov i dramat.

– CSN står stilla, lärosätena står stilla, studenterna står stilla. Nu är det regeringen som måste göra något åt det här problemet, säger Erik Iveroth. Han uppmanar studenterna som är där att ta en ballong och skriva en önskning på den, för att sedan skicka ballongerna till regeringen genom att släppa dem i luften.

”Alla är drabbade”

Oskar Arnström, vice ordförande för Teknologkåren, säger att de ännu inte vet hur många LTH-studenter som är drabbade.

– Teoretiskt sett är alla drabbade, menar Lisa Eneroth som sitter i Teknologkårens styrelse.

På Facebook har evenemanget över 1 000 anmälda deltagare, och enligt Oskar Arnström och Lisa Eneroth är det god cirkulation utanför Kårhuset. De uppskattar att åtminstone 500 studenter kommer komma förbi under eftermiddagen.

– Vårt mål är att den här manifestationen ska leda till en lagändring. De statliga myndigheterna måste ändra på lagen som säger vad som är heltidsstudier, det borde universiteten själv få avgöra, menar Oskar Arnström.

Reglerna skärptes för att lättare hitta studenter som fuskar – alltså har fullt studiestöd utan att studera på heltid.

– Fuskare måste fångas, men det får inte drabba alla andra som inte fuskar, menar Oskar Arnström.

”CSN inga bovar”

Oskar Arnström efterlyster nu en långsiktig lösning.

– Härnäst kommer vi sammanställa dagen och skicka in plakat och önskningar till regeringen, tillsammans med förslag på temporära lösningar för den här terminen. En långsiktig lösning måste presenteras, vi kan inte lägga om vår studietakt, säger Oskar Arnström.

Han och Lisa Eneroth menar att CSN och universitetet är till för att hjälpa studenterna och de beklagar att så många drabbas. De vill poängtera att manifestationen inte är emot CSN.

– CSN är inga bovar, det är deras tolkning av lagen som är problemet, säger Lisa Eneroth.

Lagändring på gång

Liknande manifestationer genomfördes vid fem andra tekniska högskolor runtom i landet.

På eftermiddagen kom utbildningsminister Jan Björklund med glädjebesked när han besökte manifestationen vid Chalmers i Göteborg.

Han berättade då att regeringen kommer lägga fram en proposition om en lagändring så att studenterna vid landets tekniska högskolor säkras fullt studiemedel.

CSN kan dock inte lova att studenter som fått återbetalningskrav slipper betala.