Teknologer kan tvingas betala tillbaka

- in Kår, Studentliv

På onsdagseftermiddagen kom beskedet att reglerna om studiemedel ska ändras. Men det är ännu oklart om de studenter som redan fått återbetalningskrav kommer slippa betala eller inte.

Efter att CSN gjort en efterkontroll kom myndigheten fram till att studiemedel betalats ut felaktigt till studenter vid de tekniska högskolorna. Detta eftersom teknologer läser i 16 veckor under höstterminen i stället för de 20 som CSN kräver.

På onsdagen protesterade tusentals studenter mot de tuffare reglerna. I samband med detta hävdade landets största teknologkårer att omkring 40 000 teknologer runt om i Sverige kan komma att bli återbetalningsskyldiga.

– Det är vår skyldighet att göra studenterna återbetalningsskyldiga. Men vi har påtalat det här till regeringen och lyft upp frågan, säger CSN:s pressekreterare Klas Elfving.

Han menar att han förstår att studenterna studerar hårt och flitigt, trots att de enligt CSN:s regler inte räknas som heltidsstudenter, och påtalar att det är beklagligt att de kommer i kläm mellan regelverken.

– Vi förstår att många teknologer är frustrerade över att komma i kläm. Vi vill inte fatta beslut om återbetalningskrav, men samtidigt måste vi förhålla oss till våra regler, säger Klas Elfving.

Utredning på gång

Klas Elfving är ansvarig för den utredning från CSN som kommer den 30 november. Utredningen kommer att redovisa huruvida det finns möjlighet att tolka lagen mer flexibelt. Insatser för att hjälpa studenterna kommer också att tas upp.

Kan bli betalningsskyldiga

Men redan på onsdagseftermiddagen meddelade alltså utbildningsdepartementet att reglerna kommer ändras.

Det dock fortfarande oklart huruvida de studenter som redan fått återbetalningskrav kommer tvingas att betala eller inte.

Yoav Bartal, pressekreterare hos biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni, säger att departementet i nuläget jobbar med en proposition, men han kan inte säga när den är klar.

Kommer de studenter som blivit återbetalningsskyldiga slippa att betala nu?

– Jag kan inte gå in på närmare detaljer, vi återkommer när propositionen är klar, säger han.