Tändstickskungen blir utplånad med klass

- in Recension, Spex

På 30-talet var Ivar Kreuger Sveriges stora industrimagnat. Lundaspexarna berättar hans historia i ett proffsigt spex som bjuder på knarkande nazister, ekonomiskt fifflande på hög nivå samt ett urtjusigt programblad. Gustav Linder ser genrepet och trivs.

Året är 1932. Ivar Kreuger sitter på Stora hotellet i Jönköping och smider stora planer.

Han ska stjäla LM Ericssons telefonsystem från sin ärkerival Wallenberg och sälja hela rasket till Tyskland. Problemet är bara att Kreuger måste ordna fram pengar, och vad kan vara ett bättre sätt än att låna pengar med sitt eget företag som säkerhet?

Planen är bombsäker, inget kan gå galet. Men, eftersom det här är ett spex så går såklart allt helt åt pipan ändå.

På vägen mot undergången figurerar den svårt drogberoende Herrmann Göring, den slemmige bankiren JP Morgan, halva Wallenbergklanen samt den fagra damen Miss Fortune som slutligen bringar Kreuger på fall.

Det skämtas mycket om dagsaktuella händelser, framförallt Sverigedemokraterna får många slängar av sleven.

Man driver också med ekonomer och finansväsendet, och detta genomgående tema i spexet känns mer aktuellt nu i finansorons tider än 2003, när spexet sattes upp första gången.

De flesta som kan något om Ivar Kreuger vet nog att han sköt sig, men vet ni inte varför så har Lundaspexarna svaret.

Det handlar såklart om olycklig kärlek. Vägen dit ska inte avslöjas, men man kan konstatera att tändstickskungens låga till sist slocknar.

Lundaspexarna bjuder på en mycket professionell föreställning, genomgående är nivån både hög och jämn.

Och passa på att köpa ett programblad, det är tjusigt utformat som en tändsticksask och har stilenlig art decoutsmyckning.