På tisdagskvällen var det Sverigepremiär för tävlingen Science slam.
Såväl professorer som doktorander antog utmaningen: att förmedla kunskap så underhållande som möjligt. Domare var en samling roade kroggäster.
Alla deltagare kämpade hårt med popreferenser och vilda gester i den skumma belysningen på Carlssons trädgård på tisdagsaftonen.
När poängen räknats samman var det ingen annan än Sven Strömqvist, en av universitetets vicerektorer och professor i lingvistik, som kammade hem titeln som Sveriges första Science slam-segrare med 42 poäng av 50 möjliga.
”Sällan haft så roligt”
Sven Strömqvists slambidrag var en entusiastisk miniföreläsning om förhållandet mellan språk och tanke. Med hjälp av bilder och språkexempel visade han hur orden i en berättelse, omberättad på olika språk, kan rymma helt olika information.
– Jag har sällan haft så roligt när jag har föreläst, sa den nöjde vinnaren till Lundagård.
– Lund är en fantastisk stad med ett fantastiskt universitet, och jag skulle önska att de samverkade mer. Det här evenemanget var mitt i prick, fortsatte han.
Ska vara lättillgängligt
Science slam är en tävlingsform som går ut på att presentera sin egen forskning på ett så lättillgängligt och informativt sätt som möjligt. Precis som i förebilden Poetry slam är det jurygrupper i publiken som sätter poängen.
– De sätter poäng dels efter hur underhållande bidraget är, och dels efter hur mycket de har lärt sig, berättar initiativtagaren Anders Marklund, universitetslektor i filmvetenskap.
Kan bli tradition
Tävlingen organiserades HEX, Humanistisk experimentgrupp, en grupp forskare som arbetar just med olika gestaltningsformer för forskning.
Initiativtagaren Anders Marklund fick idén efter att ha besökt olika universitet i Tyskland, där tävlingsformen enligt honom är både vanlig och mycket populär. Nu hoppas han på att den ska slå rot även i Sverige.
– Det här är ett bra sätt att nå ut med sin forskning till allmänheten och till studenter och forskare inom andra fält. Vi har nästan bestämt att vi ska ha ett nytt tävlingstillfälle i vår.