Inga åtgärder mot Malmö

- in Nationer, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Tillsynsärendet mot Malmö nation kommer att avskrivas. Efter kontakt med både polisen och miljöförvaltningen gör tillståndsenheten bedömningen att det inte finns några skäl att ingripa mot nationen.

– Vi har ändrat våra rutiner och det har fått effekt, säger kurator Niclas Bergström.

Den 10 juni hoppar omkring 20 personer på en bil i närheten av Malmö nation. De har vägskyltar i händerna, och de är kraftigt berusade.

Några veckor tidigare, i samband med Lundakarnevalen, uppger säger sig en person ha blivit misshandlad av en vakt utanför nationen. Ingen anmälan görs dock, och i efterhand lyckas polisen inte få kontakt med personen.

En natt i slutet av augusti ringer en nationsgranne till polisen och klagar på ett starkt ljus från en efterfest. Det visar sig senare att ljuset kommer från ett stroboskop. Personen som bor i rummet där festen hålls får en varning av nationsledningen.

Inga polisanmälningar

Det är tre av de totalt sju händelserapporter som polisen upprättat efter besök på Malmö nation från maj till oktober i år. I remissen som kommunens tillståndsenhet begärt skriver polisen att två ingripanden enligt lagen om omhändertagande av berusade personer gjorts. Inga anmälningar har dock upprättats.

Tillståndsenheten har kontaktat polisen i arbetet med det tillsynsärende som öppnats sedan grannar till nationen klagat på nedskräpning.

– Det är naturligtvis inte bra att polisen blir inkopplad på händelser som inträffar i närheten av nationen. Men i flera av fallen har det varit svårt att se någon koppling till vår verksamhet, säger Niclas Bergström.

”Alla måste hjälpa till”

Kommunens tillståndschef Annika Landfors har även varit i kontakt med kommunens miljöförvaltning, som inte hade några anmärkningar att rikta mot nationen.

I stället berömmer miljöförvaltningen den plan som nationen upprättat för att komma tillrätta med nedskräpningen.

– Det känns bra att vi får positiv respons på det vi gör. Vi har ändrat våra rutiner och det har fått effekt, säger kurator Niclas Bergström.

Sammantaget anser tillståndsenheten att det inte finns skäl att göra några ingripanden enligt alkohollagen mot nationen. Ärendet kommer därför avskrivas utan åtgärd.

– Nu ska vi se till att implementera detta så att alla som är engagerade i nationen blir medvetna om att vi måste hjälpas åt för att hålla rent. Det här är ett arbete som måste pågå kontinuerligt, säger Niclas Bergström.