Jag har rätt att vara okunnig

Krönika/Nöje

Det är positivt att Steve har planer. Men kanalen borde också se till att berätta om visionerna för studenterna. Än viktigare är att Steve börjar visa resultat.
Det vore betydligt mer konstruktivt än att klaga på kritikers bristande tv-kunskap, skriver Esau Alcona.


Steves stationschef Kajsa Nilsson Early tycker att jag skulle ha frågat min egen redaktion innan jag skrev min krönika om Steve. Då skulle jag ha fått en bättre underbyggd text, påstår hon. Givetvis skulle jag ha fått lite bättre insikt eftersom flera av redaktionernas medlemmar känner varandra.
Men jag skrev krönikan utifrån vad majoriteten av studenterna känner till. En majoritet som inte har någon redaktion att fråga. En majoritet som inte vet om att Steve ”planerar en större omstrukturering av tablå och sändningstid.”
Det mest intressanta är att det har sett likadant ut i mina snart åtta terminer här i Lund.

Jag har mest fått beröm
för min krönika, vänner och fiender som klappar mig på axeln.
Men det mest intressanta var en vän som inte alls tyckte det var rätt att jag skrev som jag gjorde. Jag frågade givetvis varför inte och fick till svar att de säkert gjorde så gott de kunde.
När jag frågade om hon överhuvudtaget hade sett på något program på Steve visade sig att hon aldrig ens tittat på kanalen. Hon har bott här längre än jag.

Det är också det här som är det huvudsakliga problemet; den bristande informationen och avsaknaden av marknadsföring gör att inga studenter ens vet om att det kommer nya program till våren. Det hade kanske räckt med några enstaka trailers?

Kajsa Nilsson Early skriver också att det är pinsamt uppenbart att jag inte kan tv-produktion och det stämmer. Jag kan ingenting. Men det är också den här elitismen som jag är allergisk mot.
Jag har som tittare rätt att ställa krav. Lika mycket krav som jag kan ställa på musik trots att jag inte kan spela ett enda instrument. Eller på en tavla utan att jag kan måla.

Kritik kan inte ges utan konstruktiva förslag
och därför vill jag passa på att göra ett klargörande. Bara för att jag i min förra krönika skrev att livesändningar vore att föredra kan man inte utesluta inspelade inslag.
Det är inte tekniskt svårt att spela in en konsert. Fråga Blekingska om ni får komma och spela in MF/MB som spelar där i slutet av januari. Jag kan garantera att det kommer att generera höga tittarsiffror.
Även diverse spex och baler skulle säkerligen inte tacka nej. Återigen: Har ni ens frågat Studentafton eller Utrikespolitiska föreningen?

Tycker man ändå att kontrollrum och tv-sändningar ändå är tekniska hinder som är komplicerade att sätta upp bör man nog fundera på alternativa lösningar.
Varför sänder inte Steve webb-tv? Många studenter skulle hellre föredra det än via den traditionella televisionen då många inte ens äger en tv-apparat. Märk väl: med webb-tv menar jag streamad-tv och inte enstaka klipp på Youtube.
Varför efterlyser man inte att fler filmskapare skickar in sina kortfilmer eller att osignerade band skickar in sina musikvideor?

Det räcker inte med grundkurser för enstaka studentorganisationer utan det måste ske en kraftansträngning från Steves sida att nå ut med sina program.
En vilja från Steves håll att dokumentera ”underhållande” element i studentvärlden men även att själva skapa underhållningsprogram.
Tablån ska förändras och det väntar jag spänt på. Men jag råder er alla att ha tålamod ty väntan kan bli lång.

Till sist kan Steve svara på nätfrågan från signaturen JJ som summerar vad majoriteten av studenterna skulle vilja veta: ”Hej, skulle Steve kunna rekommendera någonting i programtablån för en inte allt för frekvent tittare. Alltså någonting där ni tycker att medarbetarnas humoristiska, konstnärliga eller kreativa sidor kommer till sin rätt?”

HELGENS MÅSTEN
Fredag: I’m Still Here har premiär på Kino. Skådespelaren Casey Afflecks regidebut är ett träffsäkert porträtt av ett tumultartat år i skådespelaren Joaquin Phoenix liv.
Lördag: Blod, svett och tårar. Årets idrottshändelse för nationerna och ett ypperligt tillfälle att studera mänsklig psykologi och nationers läktarkultur: det är dags för Megamixen.
Söndag: Julbazar med söndagssoppa plus bok- och klädbytarhörna på Mejeriet som anordnas av Hållbart universitet i samarbete med Fältbiologerna.

Be Sociable, Share!

Relaterade artiklar:

Skriven av: - 3 december, 2010

Läsarnas kommentarer på Jag har rätt att vara okunnig Kommentera gärna innehållet men visa respekt för de personer som figurerar i artiklarna och för andra läsare. På lundagard.se är du personligen ansvarig för dina inlägg: se till att de följer svensk lag. Redaktionen förbehåller sig rätten att radera inlägg som strider mot de pressetiska spelreglerna. Läs mer om Lundagårds regler för kommentarer här.