Jag har rätt att vara okunnig

Jag har rätt att vara okunnig

- in Krönika/Nöje, Krönikor
0

Det är positivt att Steve har planer. Men kanalen borde också se till att berätta om visionerna för studenterna. Än viktigare är att Steve börjar visa resultat.

Det vore betydligt mer konstruktivt än att klaga på kritikers bristande tv-kunskap, skriver Esau Alcona.

Steves stationschef Kajsa Nilsson Early tycker att jag skulle ha frågat min egen redaktion innan jag skrev min krönika om Steve. Då skulle jag ha fått en bättre underbyggd text, påstår hon. Givetvis skulle jag ha fått lite bättre insikt eftersom flera av redaktionernas medlemmar känner varandra.

Men jag skrev krönikan utifrån vad majoriteten av studenterna känner till. En majoritet som inte har någon redaktion att fråga. En majoritet som inte vet om att Steve ”planerar en större omstrukturering av tablå och sändningstid.”

Det mest intressanta är att det har sett likadant ut i mina snart åtta terminer här i Lund.

Jag har mest fått beröm för min krönika, vänner och fiender som klappar mig på axeln.

Men det mest intressanta var en vän som inte alls tyckte det var rätt att jag skrev som jag gjorde. Jag frågade givetvis varför inte och fick till svar att de säkert gjorde så gott de kunde.

När jag frågade om hon överhuvudtaget hade sett på något program på Steve visade sig att hon aldrig ens tittat på kanalen. Hon har bott här längre än jag.

Det är också det här som är det huvudsakliga problemet; den bristande informationen och avsaknaden av marknadsföring gör att inga studenter ens vet om att det kommer nya program till våren. Det hade kanske räckt med några enstaka trailers?

Kajsa Nilsson Early skriver också att det är pinsamt uppenbart att jag inte kan tv-produktion och det stämmer. Jag kan ingenting. Men det är också den här elitismen som jag är allergisk mot.

Jag har som tittare rätt att ställa krav. Lika mycket krav som jag kan ställa på musik trots att jag inte kan spela ett enda instrument. Eller på en tavla utan att jag kan måla.

Kritik kan inte ges utan konstruktiva förslag och därför vill jag passa på att göra ett klargörande. Bara för att jag i min förra krönika skrev att livesändningar vore att föredra kan man inte utesluta inspelade inslag.

Det är inte tekniskt svårt att spela in en konsert. Fråga Blekingska om ni får komma och spela in MF/MB som spelar där i slutet av januari. Jag kan garantera att det kommer att generera höga tittarsiffror.

Även diverse spex och baler skulle säkerligen inte tacka nej. Återigen: Har ni ens frågat Studentafton eller Utrikespolitiska föreningen?

Tycker man ändå att kontrollrum och tv-sändningar ändå är tekniska hinder som är komplicerade att sätta upp bör man nog fundera på alternativa lösningar.

Varför sänder inte Steve webb-tv? Många studenter skulle hellre föredra det än via den traditionella televisionen då många inte ens äger en tv-apparat. Märk väl: med webb-tv menar jag streamad-tv och inte enstaka klipp på Youtube.

Varför efterlyser man inte att fler filmskapare skickar in sina kortfilmer eller att osignerade band skickar in sina musikvideor?

Det räcker inte med grundkurser för enstaka studentorganisationer utan det måste ske en kraftansträngning från Steves sida att nå ut med sina program.

En vilja från Steves håll att dokumentera ”underhållande” element i studentvärlden men även att själva skapa underhållningsprogram.

Tablån ska förändras och det väntar jag spänt på. Men jag råder er alla att ha tålamod ty väntan kan bli lång.

Till sist kan Steve svara på nätfrågan från signaturen JJ som summerar vad majoriteten av studenterna skulle vilja veta: ”Hej, skulle Steve kunna rekommendera någonting i programtablån för en inte allt för frekvent tittare. Alltså någonting där ni tycker att medarbetarnas humoristiska, konstnärliga eller kreativa sidor kommer till sin rätt?”

HELGENS MÅSTEN

Fredag: I’m Still Here har premiär på Kino. Skådespelaren Casey Afflecks regidebut är ett träffsäkert porträtt av ett tumultartat år i skådespelaren Joaquin Phoenix liv.

Lördag: Blod, svett och tårar. Årets idrottshändelse för nationerna och ett ypperligt tillfälle att studera mänsklig psykologi och nationers läktarkultur: det är dags för Megamixen.

Söndag: Julbazar med söndagssoppa plus bok- och klädbytarhörna på Mejeriet som anordnas av Hållbart universitet i samarbete med Fältbiologerna.

Facebook Comments

0 Comments

 1. En rätt ges inte utan någon motprestation.

  Med det menas att det vore bra om du underbyggde dina argument och funderingar med vad som faktiskt händer. Jag efterlyser traditionell journalistik där man tar ansvar och tar reda på fakta.

  Jag vet att Steve har kämpat mot diverse problem och processer som stoppat deras utveckling. I stora organisationer som AF lyfts “populära” utskott fram. Det är en sjukdom som är svår att tackla. Samtidigt som AF står för kulturell mångfald måste föreningen lyfta fram de utskott som tar medieutrymme. Dvs Lundaspexarna när dom firar Uarda med kameler som rektorn rider eller Sau när dom bjuder in Cicciolina och hon flashar brösten. Detta tjänar hela Lund på; universitetet som vill kränga studentplatser, Lundagård som får något att skriva om, så dess journalister sedan kan få jobb på Sydsvenksan, AF som märks och får mer fog för sina utgifter och kan locka medlemmar till sin frivilliga förening.

  Det är alldeles för lätt att grundlöst klanka ner på ett kämpande utskott. Dålig journalistik är det helt klart.

  Men jag skall hjälpa dig eller vem/vad som helst att förstå, du kan när du vill få intervjua mig och jag lovar har jag har opartisk insyn i utskottet och i AFs verksamhet i övrigt. Utan att avslöja mig själv så har jag suttit som en av de högst ansvariga i AFs presidie under tid och otid. Svara ja här så kontaktar jag dig själv.

 2. Vad jag inte riktigt förstår, Esau, är vad du vill.

  I din förra krönika skrev du att du tycker att Steve ska lägga ner, tills vi “kan bli tagna på allvar”. Detta skulle innebära att de som vill lära sig TV-produktion i Lund inte kan göra det på ett lätt sätt. Att filmintresserade studenter måste köpa eller hyra dyr utrustning själva för att åstadkomma sina filmprojekt. Och att våra medlemmar nu, nya som gamla får låta bli att ägna sig åt sitt fritidsintresse.
  Det betyder även att de spex och nationer som väljer att utnyttja möjligheten att låna kameror från oss för att spela in sina verksamheter inte kan göra det längre.

  Det är även, än en gång, värt att påpeka att Steve går plus ekonomiskt och därför bidrar till AFs ekonomi på ett positivt sätt, och förhoppningsvis kan hjälpa andra av våra fina utskott att utöva sina verksamheter och frodas.

  Så vem skulle tjäna på att lägga ner Steve?

  Jag är inte elitist. Jag vill att alla ska få möjlighet att lära sig TV (och för den delen lära sig allt de kan tänka sig, men TV är det jag kan erbjuda). Det är därför jag har bjudit in dig, så att du kan lära dig mer, om allt vi gör. Den inbjudan står kvar.

  Elitistiskt är väl snarare att vilja lägga ner en trevlig och lärorik organisation för att den inte producerar TV i den takt och av den sort som du vill ha.
  Jag läser, helt ärligt, inte Lundagård särskilt ofta, men jag skulle vara villig att betala en högre avgift till kåren, om ni hade behövt det. Jag tycker det är så pass bra att det finns en stor studenttidning där journalistaspiranter i Lund kan prova sina vingar, och göra det de tycker är kul.

  Slutligen skulle vidare vilja peppa inför nya program som har premiär i december.
  “Snusk med Sofia” en talkshow om sex och porrighet som har premiär den 19:e och “The box” ett livsstilsmagasin på Engelska som har premiär den 20:e.
  Ett smakprov inför våren, alltså.

  Till både Carl och Esau: Jag har frågat Sau om de vill filma, men inte fått något svar. Alla organisationer är väldigt välkomna att låna kameror och filma sina verksamheter. Bara att maila mig.

  1. PS Vad roligt att min twitterbild kom med automatiskt när jag postade här! Den är från karnevalen i Venedig, och inte så hotfull som den ser ut 😉

 3. “Att ett gäng studenter under dessa ekonomiska omständighteter överhuvudtaget sänder tv anser jag vara ett resultat.”Vad för slags TV om jag får fråga? Ge mig lite tips på program och vilken tid de sänds. Helst inga repriser på matlagningsprogram som spelades in för sex (6) år sedan.

 4. Carl Jakobsson

  Hej!

  För det första, du har inte rätt att ställa några krav. Jag ställer inga krav på dig, trots att jag betalar för Lundagård. Steve är nollbudgeterat hos AF och självfinansierat. Däremot anser jag mig ha rätt att upplysa dig om några saker.

  Under mina tio år på Steve har jag upplevt diverse “fejder” mediautskotten emellan. Fejder som jag aldrig förstått mig på – tv är tv, radio är radio, och tidning är tidning. Det blir bara konstigt när någon från ett utskott klampar in i ett annat utskott och säger vad de ska göra och inte göra. Jag förespråkar samverkan, och vi har exempelvis diskuterat att plocka RSS-flöden från Lundagård och visa på vår informationsslinga. Så att t.ex. dina krönikor skulle kunna visas på Steve.

  Vidare måste du förstå att en tv-kanal är väldigt beroende av teknik. Teknik som kostar fruktansvärt mycket pengar. I den mån vi kan använder vi alternativa lösningar. Ett exempel på en alternativ lösning är sändningssystemet som jag under tre år har utvecklat, och fortfarande gör. Varför? Jo, därför att Steve inte har en halv miljon kronor att lägga på ett kommersiellt sändningssystem. Mycket utrustning köper vi dessutom begagnad, vissa saker skänks till oss. Vi har även sponsorer.

  En del saker håller jag fullständigt med dig om. Exempelvis marknadsföring med trailers. Vi har som ambition att alla nyproducerade program ska ha en tillhörande trailer, men det blir inte alltid så. Det finns mycket vi vill göra, vi har ambitioner, men det är även en fråga om resurser.

  Nu lite svar/kommentarer på dina undringar/påståenden:

  “Det är inte tekniskt svårt att spela in en konsert”
  Det är svårt för oss, inte för SVT. Vi är inte SVT, vi är Steve. Vi har ingen OB-buss full med utrustning vi kan parkera utanför lokalen för att sedan direktsända konserten med satellitlänk.

  “Återigen: Har ni ens frågat Studentafton eller Utrikespolitiska föreningen?”
  Jag vet att det under årens lopp förts diskussioner, i år vet jag inte. Men jag håller med dig, jag hade gärna sett ett samarbete.

  “Än viktigare är att Steve börjar visa resultat.”
  Att ett gäng studenter under dessa ekonomiska omständighteter överhuvudtaget sänder tv anser jag vara ett resultat.

  “Varför sänder inte Steve webb-tv?”
  Det har vi gjort i flera år fram tills att vår webbdator fattade eld får några månader sedan. Det sitter dyra specialkomponenter i den, men den är på lagning.

  “Varför efterlyser man inte att fler filmskapare skickar in sina kortfilmer eller att osignerade band skickar in sina musikvideor?”
  Vi blir kontaktade rätt ofta av folk som vill ha sina produktioner visade. Men vi skulle kunna förtydliga det.

  Just det, för det andra: Din kompis har rätt – vi gör verkligen så gott vi kan.

  MVH
  Carl Jakobsson
  teknikansvarig Steve & producent för Nattvard

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Informationsmöte om hyreshöjningar på Lunds nation

Boende har tidigare klagat på bristande kommunikation. I