Julkalendern: 5 december

- in Julkalender
@Lundagård

Studentvärlden är ingenting utan de personer som sliter och släpar för att få allt att gå runt.
Varje dag ända fram till julafton ger Lundagård dig en intervju med en ny profil.

När vi öppnar den femte luckan hittar vi Anja Humburg, ordförande för Hållbart universitet som tillsammans med Fältbiologerna anordnar en alternativ julmarknad på Mejeriet på söndagseftermiddagen.

Hur kan man göra för att fira jul på ett hållbart sätt?

– Det går att göra massor av olika saker. Du kan till exempel tillverka julklappar själv eller köpa dem i butiker som stödjer rättvis handel. Många sådana butiker kommer finnas på plats på mässan.

Vad kommer du minnas starkast från 2010?

– Jag tror att det kommer bli Global work party, som organisationen 350.org arrangerade den 10 oktober. Det var väldigt motiverande att engagerade människor över hela världen deltog i en gemensam manifestation. Det kändes verkligen att vi är många, och att vi kan åstadkomma förändring.

Hur ska du fira jul?

– Jag ska fira hemma hos min familj i en liten by i Tyskland. Det är ganska traditionellt, men i år ska vi försöka att göra julen lite mer hållbart. Vi brukar till exempel äta mycket kött, men nu ska vi byta ut en del mot annat.

Vilken är din favoritlåt just nu?

Human of the year med Regina Spector.

Vilket är ditt favoritklipp på Youtube?

– Ett klipp som heter Story of stuff – cosmetics. Jag gillar det för att det belyser en viktig fråga på ett roligt och nytt sätt.