Med Max IV och ESS vill Lunds universitet hamna på forskningens världskarta.
Men stora satsningar på forskning har starkt negativa effekter på jämställdheten. Det visar en ny rapport.
En miljard kronor, lågt räknat. Så mycket pengar har omfördelats från kvinnor till män under det senaste decenniets forskningspolitiska storsatsningar i Sverige.
Det konstaterar Delegationen för jämställdhet i högskolan i en forskarrapport som presenterades på tisdagen.
Kvinnor sållas bort
Delegationen har granskat så kallade ”excellenta” projekt och forskningsmiljöer, som fått extra stora anslag under de senaste åren. Sammanlagt har satsningarna fått över 10 miljarder statliga kronor i anslag.
I rapporten konstateras att pengarna nästan alltid går till män. Kvinnor sållas bort i ansökningsprocesserna, trots att de i många fall är toppkvalificerade.
Det har lett till att de forskare som tilldelats extra stora anslag under 2000-talet till ungefär 90 procent är män.
Fördomar spelar in
Några definitiva svar på vad som ligger bakom detta ger inte rapportförfattarna. Men de beskriver några tänkbara orsaker. En av dem är att kvinnor i större utsträckning än män saknar de nätverk som ofta krävs för att komma i fråga för tunga forskarpositioner. En annan är att fördomar spelar in i rekryteringen, som ofta genomförs av manliga, internationella experter.
Stora anslag till Lund
Det finns dock inte bara könsmässiga skillnader i fördelningen av stora anslag. Rapporten belyser också geografiska skevheter. Lund får en större del av anslagen än många andra lärosäten. Trots detta har inte Lunds universitet någon särställning när det gäller publicerade artiklar eller citeringar.
I stort konstaterar rapportförfattarna att det inte verkar som att anslagen leder till att forskarna blir mer produktiva. Tvärtom verkar publicerings- och citeringsgraden sjunka hos dem som får stora anslag.
”Rapportens resultat måste tas på största allvar. Det är naturligtvis inte acceptabelt om kvinnor går miste om forskningsresurser på grund av sitt kön. Åtgärder behöver vidtas inom forskningsfinansierande myndigheter, både för att närmare undersöka vad som hänt historiskt och för att säkerställa att diskriminering inte förekommer framöver”, skriver delegationens ordförande Pia Sandvik Wiklund.