"Lägg inte pengar på hög"

- in Debatt
@Lundagård

Slopa utbildningsbidraget och anställ doktoranderna i stället. Den uppmaningen riktar studentrepresentanterna i universitetsstyrelsen till universitetet.

Det går bra för Lunds universitet. Faktiskt helt osannolikt bra. Universitetets ekonomi har aldrig någonsin varit så stark som den är nu. Förra året gick universitetet med 450 miljoner kronor i överskott och hade vid årets slut hela 1,4 miljarder kronor av sina statliga medel på banken.

Trenden fortsätter i år. Universitetet får i år ytterligare 400 miljoner kronor i forskningspengar och kommer att göra ett överskott på hundratals miljoner. Mängder av pengar som inte används samtidigt som studenter knappt träffar sina lärare och forskarstuderande saknar en trygg finansiering.

Vi studentrepresentanter i universitetsstyrelsen vill gratulera universitetet och rektor Per Eriksson till de stora framgångarna. Roligt att det satsas på forskningen och forskarutbildningen! Men det är verkligen inte bra att pengar som ska komma studenter och forskare till del läggs på hög. Universitetet borde använda alla de pengar de får in för att uppnå högsta kvalitet inom utbildning och forskning.

För den pott som utgörs av pengar till grundutbildningen finns det storstilade planer om satsningar på Campus Helsingborg, nya studiemiljöer och lärarutbildning; men det finns inga strategier för satsningar på forskning och forskarutbildning. Varför inte ta en del av de sparade pengarna och satsa på universitetets forskarutbildningsstudenter?

Vi föreslår att universitetet i dessa goda tider tar ett ordentligt grepp om doktorandernas finansiering, rensar bort dåliga stipendier och ser till att avskaffa utbildningsbidraget.   Utbildningsbidraget för doktorander är en kvarleva från förr. Det infördes 1987 som ett sätt att få lärosätena att sluta anta doktorander med stipendier. Vi kan meddela att det misslyckades.

Många doktorander antas fortfarande med olika slags stipendier, en del bra och många dåliga. Utbildningsbidraget i sig är ett slags statligt stipendium som kan ges till doktorander i upp till två år. För doktoranden innebär det sämre social trygghet. Man ställs till exempel utanför a-kassan, får sämre pensionsvillkor, sämre arbetsskadeförsäkringsskydd och ingen semesterersättning. Utbildningsbidraget ligger dessutom långt under en normal doktorandlön vilket avskräcker många potentiellt duktiga forskare att söka sig till de forskarutbildningar i Lund som fortfarande tillämpar det ersättningssystemet.

Universitetet får dock ett mycket billigare sätt att anta till forskarutbildningen när man slipper att inrätta riktiga doktorandtjänster. Det är ett argument som kan få den mest välvilliga institution att talla på doktorandernas skyddsnät. För det är konsekvensen. Det finns oss veterligen inga andra skäl för att behålla utbildningsbidraget. Nu har universitetet en osannolikt god ekonomi, att skylla på pengabrist är inte längre trovärdigt.

På Lunds universitet finns det i dag 300 doktorander med utbildningsbidrag. Att omvandla dessa till doktorandtjänster är inga stora pengar i sammanhanget. För Lunds universitet, som vill vara ett universitet i världsklass, är det ovärdigt att inte ge doktorander den trygga anställning som de förtjänar. Det är trots allt doktoranderna som står för en stor del av den forskning som gör Lund till ett internationellt välkänt universitet.    Vi som är studenternas röst i universitetsstyrelsen kommer att kämpa för att alla doktorander ska antas med doktorandtjänst.

Vi tror att studenter och doktorander är universitetets framtid.

Lovisa Brännstedt, Aron Frenne, Christian Stråhlman