Jag ska inte flytta till Malmö

- in Krönika/Studentliv, Krönikor

Lund är en av Sveriges mest utpräglade studentstäder, men den är större än den spexiga, högtravande akademin.

Matilda Berggren berättar om staden hon älskar, med eller utan studenter.

Ska du inte flytta till Malmö snart?

Svar: Nej. Nej, jag ska inte flytta till Malmö snart.

Jag bor i Lund. När jag berättar det för en Malmöbo blir svaret oftast:

– Jaha! Jaså, ojsan. Jaha, du BOR I LUND. Pluggar du där?

– Nej. Jag bor där.

– Men du ska väl flytta till Malmö snart?

Det är som om det är lite konstigt att i min ålder bo i Lund utan att ha universitetet som andra hem. Jag vet, Lund är en av Sveriges mesta studentstäder, så visst är det förståeligt att folk kopplar ord som akademiker, spex och punsch till stadsnamnet.

Men, Lund är mycket mer än så. Att prata om Lund och säga ”Ah, studentstaden!” är lite som att prata om Malmö och summera med ”Ah, Möllan!”

Den akademiska världen är en bråkdel, och inte på något sätt den biten som gör att jag stannar kvar i min etta som en surkärring.

Lund för mig är lugn. Jag jobbar i Malmö fem dagar i veckan och tycker alltid att kontrasten mellan storstad och småstad är avkopplande varje gång jag kliver av gula bussen på Södra Esplanaden.

Lund är lagom stort. Jag hittar i Lund. Stadsbredden är i perfekt storlek för en lokalsinneshandikappad idiot som mig. I Malmö slutar det allt som oftast att jag irrar omkring som ett vilset får på den makabert långa Nobelvägen och försöker med

livlinan ”Ringa en vän från Malmö”. ”Hej, jag vet inte var jag är… eh, ja… det är typ… massa hus här… och ett träd…”

Jag har genom trogen bakiskonsumtion blivit god vän med ägaren av Kryddans Pizzeria. Han bjuder alltid både mig och mina vänner på extra såser. En sådan relation är allt för värdefull för att bryta. Om jag flyttar till Malmö riskerar jag tårar i min Capricciosa.

Lund är vackra gränder och kullerstenen vi älskar att hata. Lund är häng på Stortorget på sommaren. Lund är en man med en skylt och sanningen om vem som mördade Palme. Lund är gitarriff från Mejeriets högtalare och loppis på Esplanaden. Öl på Ariman och en filt på grönt gräs i Botaniska.

Lund är att gå till Konsum och träffa minst fem personer som du känner på vägen.

Malmö är staden jag gillar att besöka men Lund är mitt hem.

Med eller utan studenter.

HELGENS MÅSTEN

Lördag: Oslipat på Tangopalatsen i Malmö kl 20. Ståupp-klubben gör en comeback för att bidra till fantastiska Musikhjälpen – radio/tv-programmet som i år samlar till pengar för att motverka handeln med barn. Jag gör mitt tredje stand up-gig denna kväll.

Hela helgen: Musikhjälpens glasbur finns på Gustav Adolfs torg i Malmö hela helgen. Gå dit och glo på min kompis Nour som är en av tre programledare i år, eller gör lite nytta och önska en låt och skänk pengar till ett bra ändamål samtidigt!