Julkalendern: 21 december

- in Julkalender
@Lundagård

Studentvärlden är ingenting utan de personer som sliter och släpar för att få allt att gå runt.

Varje dag ända fram till julafton ger Lundagård dig en intervju med en ny profil.

Bakom tjugoförsta luckan finns Helena Perhag, fundraiser på Lunds universitet som bland annat arbetar med den nya fonden Lund University Global Scholarship Fund, som ska dela ut stipendier till utomeuropeiska studenter som från hösten 2011 måste betala studieavgifter. Nyligen har Crafoordska stiftelsen skänkt två miljoner till fonden.

Hur mycket pengar finns i fonden?

– Det här var vår första stora privata donation, men hur mycket universitet går in med vet jag inte. Nu hoppas vi att fler filantroper följer efter. Det är viktigt att utomeuropeiska studenter får möjlighet att komma hit även efter att avgifterna införs, annars så riskerar Lund att förlora sin internationella prägel.

Vad kommer du att minnas starkast från 2010?

– Det blir nog resan till Världsutställningen i Kina som vi gjorde för att marknadsföra universitetet. Då anordnade vi bland annat en gemensam träff för gamla studenter och företagsrepresentanter, det blev väldigt uppskattat.

Hur ska du fira jul?

– Det blir här i Lund med familjen. Våra barn kommer hem så vi är samlade för första gången på ganska länge.

Vilken är din favoritlåt?

– Intromusiken till tv-serien Meningen med livet. Den heter Mediterranean blues, och är så där lite lagom mellow. (Lundagård vet inte riktigt vilken artisten är, men det kan vara denna låt.)

Vilket är ditt favoritklipp på Youtube?

– Jag har sett en del roligt, men jag kommer inte riktigt ihåg vad klippen heter. Men Måns Herngren är väldigt rolig.