Tre önskningar för 2011

- in Krönika/Utbildningspolitik, Krönikor

En regering som lyssnar på studenterna, mer Öresundsintegration och ett universitetet som satsar på studentservice. Det vill Lundagårds Elina Berg se under 2011.

För det första önskar jag mig vad vi så länge har saknat: En regering som inte kör över experter, utan i stället lyssnar till remissvar och folk som vet vad de håller på med. Till exempel studenter, lärosäten och andra relevanta instanser.

Som det sett ut de senaste åren verkar demokratisk förankring inte ha varit praxis. Snarare har blind ideologi gått före både pragmatiska hållbara lösningar, och vanligt vett och sans.

Exempelvis kårobligatoriets avskaffande (där man helt struntade i expertutredarens förslag) eller förslaget om chockhöjning av priset över Öresundsbron (som tack och lov röstades ner av oppositionen). Suck!

För det andra är det sannerligen dags att sätta fart på Öresundsintegrationen på utbildningsnivå mellan våra lärosäten.

Universiteten och makthavarna i regionen har länge haft fokus på spetsforskning och stora projekt. Jättebra, men i och med ESS så anser jag att målet är nått.

Nu efterlyser jag konkreta lösningar för att studenter ska se hela Öresundsregionen som sitt utbildningsostron. Billigare brobiljetter, fler gemensamma program och administration som talar med varandra. Heja Campus Öresund!

Till sist önskar jag att universitetet tar arbetsmiljöansvar för sina studenter genom att ge mer resurser till studievägledningen och annan studentservice vid Lunds universitet.

När en student misslyckas är det en tragedi för alla inblandade. Studenten som i värsta fall lider ekonomisk, social och psykologisk skada. Studievägledaren som utan resurser inte kan göra någonting även om hon bryr som om studenterna och tycker om sitt arbete. Och så klart lärosätet som både förlorar pengar och en potentiell utmärkt student som kanske bara behövde ett samtal. Trist och ett allt för vanligt scenario.