Lärarutbildning får bakläxa

- in Nyheter
@Jacob Hederos

Trots att självsäkerheten var stor måste lärarutbildningsansökan från Lund och Kristianstad kompletteras efter kritik från Högskoleverket. Nu väntar en hektisk tid innan ansökningsperioden för studenterna inleds den 15 mars.

På tisdagen meddelade Högskoleverket, HSV, vilka lärosäten som får rätt att examinera, och därmed hålla, ämneslärarutbildning på gymnasie- och högstadienivå till höstterminen 2011.

27 lärosäten har ansökt, och sammantaget har runt hälften av ansökningarna godkänts. I toppen ligger Linköpings universitet, som fick examensrätt i alla ämnen man ansökt om. I botten ligger Örebro universitet, som endast fick rätt att examinera i tre ämnen av totalt 14 sökta.

Får vänta på besked

Bland de lärosäten som deltar i kampen finns Lunds universitet och Kristianstads högskola med en ambition att hålla gemensam lärarutbildning. Och det är just i gemenskapen som problemet ligger, enligt HSV.

Jonas Granfeldt är en av projektledarna för lärarutbildningsansökan vid Lunds universitet.

När ansökningen skickades in i somras av den tidigare projektledaren Lars Haikola, uppgav han att allt skulle vara klart. Nu blev det ändå bakläxa, varför då?

HSV kom efter en juridisk prövning fram till att lärosätena måste prövas för examenstillstånd var för sig. För att kunna göra det behövde lärarresurserna vid respektive lärosäte förtydligas. Men det är en enkel och konkret komplettering, så det ska gå snabbt att ordna. Vi har fått ett löfte om att få besked nu under februari om vi är snabba och delar upp antalet tänkta lärare på separata listor, säger han.

Blir det inte stressigt nu att hinna med allt inför höstterminen?

Jo, nu blev tidsramen något mer knapp. Men vi har hela tiden arbetat utifrån målet att starta utbildningen till höstterminen 2011, och kommer fortsätta att göra så.

Från den 15 mars går det att ansökningarna på Studera.nu, behöver studenterna vara oroliga inför ansökningsstarten?

– Det ska inte vara några oklarheter då. 15 mars ska alla beslut vara fattade och alla valmöjligheter skall vara tydliga för studenten. Och om vi inte får tillstånd i alla 23 ämnen som vi ansökt om denna gång, så ska vi se till att ordna så att vi får det nästa gång.