Grillning ger gemenskap

- in Novisch, Studentliv

Att komma som novisch till Lund på våren är annorlunda än på hösten. Det är färre studenter och mindre sammankomster jämfört med höstens smockfulla nationer.

– Novischerna blir desto bättre omhändertagna, säger Henrik Gustafsson, vice ordförande för Naturvetarkåren, som arrangerade korvgrillning för sina novischer på tisdagskvällen.

I mörkret utanför Fysicum står Henrik Gustafsson och vaktar en nytänd grill. Novischerna är fortfarande inomhus och leker fråge- och namnlekar. De planerade vinterlekarna blev inställda på grund av den töande snön. Men korvgrillning ute fick det bli ändå, trots att det är svårt att hitta grillkol i januari.

Mest unga som kommer

Bland runt fyrtio nya studenter på den naturvetenskapliga fakulteten är det drygt tio som deltar i kårens novischverksamhet. Skillnaden är stor jämfört med hösten då ett par hundra studenter brukar vara med.

– Det är de yngre bland dem som har börjat som är mest aktiva, säger Henrik Gustafsson.

Någon avsaknad av den hysteriska novischtiden som höstterminens början är känd för märks inte bland de nya studenterna.

Mörkret är det enda negativa Caroline Jonsson, som precis har börjat läsa naturgeografi, kan komma på med att börja på vårterminen.

– Det är jobbigt för jag lär mig aldrig att hitta i Lund, säger hon.

Bättre sammanhållning

Johan Isaksson började plugga i Lund förra terminen men har bytt ämne och är på novischträff igen. Han tycker att det finns både för- och nackdelar med att vara en mindre grupp.

– Man blir tajtare och lär känna folk som läser olika ämnen. På hösten var vi så många att vi var indelade i grupper med folk från sin egen inriktning, säger han.

Catherine Gilund har precis börjat sin första termin i Lund på kandidatprogrammet i biologi. Hon tycker bara att det är positivt att börja på vårterminen.

– Det blir mer sammanhållning och det blir tillräckligt mycket fest ändå, säger hon innan det blir dags att äta upp korven och tillsammans med de andra novischerna och faddrarna bege sig till Kalmar nation