Trots att kvinnorna har varit i majoritet bland studenterna i grundutbildningen sedan 1970-talet är fortfarande fyra av fem professorer män. Nu bör en bonus införas för lärosäten som lyckas med jämställdhetsarbetet.
Förslaget kommer från Delegationen för jämställdhet i högskolan, som presenterar sitt betänkande för biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni på fredagen.
På DN Debatt skriver delegationens ledamöter, däribland Lunds universitets rektor Per Eriksson, att: ”Fortfarande, år 2011, är andelen kvinnor bland professorerna endast 20 procent. Fortfarande är 69 procent av landets dekaner män. Fortfarande är huvuddelen av grundutbildningarna starkt könssegregerade. Fortfarande får kvinnliga forskare endast en bråkdel av medlen inom de stora statliga satsningarna på starka forskningsmiljöer; tecknen är många på att kvinnor här missgynnas systematiskt”.
Belöning för jämställdhetsarbete
Delegationen konstaterar att det finns stora brister i arbetet för jämställdhet i den högre utbildningen i Sverige. De insatser som genomförts beskrivs som otillräckliga, och nu efterlyser delegationen ett mer strukturellt arbete.
Bland annat föreslås en jämställdhetsbonus på 50 miljoner kronor som ska gå till lärosäten där ”jämställdheten bedöms vara särskilt god eller ha förbättrats påtagligt”.
Utvärderingen bör genomföras av Högskoleverket utifrån ett antal indikatorer, däribland könsfördelningen på professorsnivå.
Vilja krävs
På DN Debatt föreslår delegationen vidare att forskningsråden och innovationsmyndigheten Vinnova ska se över fördelningen av forskningsmedel ur ett jämställdhetsperspektiv.
Delegationen har tidigare konstaterat att kvinnor missgynnas i satsningar på så kallad strategisk forskning.
Delegationen betonar även att det som ytterst krävs för att få förändringar till stånd är politisk handlingskraft i form av konkreta beslut och ett ansvarsfullt ledarskap på lärosätena.