Examen i hamn innan du fyllt 23? Då kan du komma att få studielånen avskrivna. Det föreslår i alla fall en statlig utredning. Men ledande studentrepresentanter sågar förslaget.
Jämfört med andra länder är svenska studenter gamla när de tar examen. Det tycker utredare på finansdepartementet är problematiskt.
För att få fler att snabba på sina studier bör de som blir klara i unga år belönas med avskrivna studielån. Det förslaget presenteras i den så kallade Långtidsutredningen 2011.
Vill minska antalet ”uppehållsår”
I utredningen, som fokuserar på åtgärder för att förbättra arbetsmarknadens funktion, konstateras att ungdomsarbetslösheten i Sverige är betydande.
Dessutom har många uppnått relativt hög ålder vid inträdet på arbetsmarknaden. Det är för att sänka denna debutålder som utredarna vill locka med avskrivna lån.
Framförallt vill utredarna minska antalet ”uppehållsår” mellan gymnasieexamen och högskolestudier.
Samhällsvinsten: 80 000
I Långtidsutredningen föreslås att studenter som tar kandidatexamen innan de fyllt 23 helt ska slippa betala tillbaka sina studielån. För en person som blir klar med gymnasiet vid 19-års ålder kan tillåta sig ett års paus innan de tre åren på högskolan påbörjas.
Utredarna har beräknat att samhällets intäkter kommer att vara 80 000 kronor per student för varje år som examen kan tidigareläggas. Det är en summa som överstiger kostnaderna för ett års studiemedel.
”Befängt att premiera ålder”
Men Lunds universitets studentkårers ordförande Christoffer Ivarsson sågar förslaget.
– Vi och flera kårer i Sverige tycker att det här är en synnerligen dålig idé. Det är befängt att premiera ålder och det skapar en onödig stress som är negativ för studenterna och för utbildningskvaliteten, säger han.
Utredarna har missförstått kärnan i den högre utbildningen, menar Christoffer Ivarsson.
– Detta går i linje med de hårdare CSN-reglerna. Regeringen vill skapa utbildningsfabriker som pressar ut studenter så snabbt som möjligt. Det är helt fel väg att gå. Det motverkar hela syftet med akademisk utbildning. Det är jätteviktigt att studenterna får vara en del av den akademiska miljön, det kan man inte stressa fram.
”Viktigt att kunna göra fel”
Argumentet att moroten med de avskrivna studielånen skulle öka produktiviteten biter inte heller på Lus-ordföranden.
– Det är viktigt att studenterna känner att det är okej att välja fel och sedan byta utbildning när man kommit på vad man vill. Om du tar en examen och börjar jobba med något du inte tycker om kommer du inte att göra ett bra jobb, säger Christoffer Ivarsson.
Är det rätt att låta unga slippa betala tillbaka? Diskutera här på Lundagard.se och rösta här.