Nu ska Lunds universitetet ta krafttag för att få bukt med det till synes kroniska ekonomiska överskottet. I år ska utgifterna öka med mer än 700 miljoner jämfört med 2010.
Rektor Per Eriksson log lite snett när han kommenterade ett av universitets mest efterhängsna problem efter universitetsstyrelsens sammanträde på tisdagseftermiddagen.
– Det är en märklig verksamhet. Universitetet går kolossalt bra, men ändå kan vi inte anställa folk och utveckla verksamheten på ett sätt som står i paritet med anslagen som kommer in, sa han.
”Inte säkra på att det kommer att gå”
Tidigare på dagen hade styrelsen fastställt universitetets budget för 2011. Under året ska universitetet göra av med 6 919 miljoner kronor, en ökning med 732 miljoner jämfört med 2010.
– Vi är inte helt säkra på att det kommer att gå, men vi ska sträva efter det, sa Per Eriksson.
2011 budgeterar universitetet för ett underskott på 165 miljoner. När året är slut ska de oförbrukade anslagen, det så kallade myndighetskapitalet, ha minskat från 1,6 till 1,5 miljarder kronor.
Plan klar i april
Exakt hur kostnaderna ska kunna ökas så mycket är inte klart.
– Vi har mycket på gång och vi ägnade mycket tid åt att diskutera detta i dag. Under 2010 anställde vi 370 personer, 2011 vill vi anställa ytterligare 500. Kanske kan det bli så många som 700, sa Per Eriksson.
I en debattartikel i Lundagård har studentrepresentanterna i universitetsstyrelsen föreslagit att en del av överskottet bör gå till att anställa alla doktorander.
Om det blir verklighet är inte bestämt, enligt rektor Eriksson:
– Det är en av de idéer vi diskuterat i dag. Den 15 april ska jag presentera ett skarpt förslag för hur kostnaderna ska ökas för universitetsstyrelsen.