Lärarutbildningen halveras

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

På onsdagen kom beskedet att Högskoleverket enbart godkänner drygt hälften av de examensrätter som Lunds universitet och högskolan i Kristianstad ansökt om.

– Det är tråkigt att dagens regelverk inte bejakar samverkan mellan lärosäten, säger Eva Åkesson, prorektor för Lunds universitetet.

Ja till bland annat musik, svenska, engelska, moderna språk och samhällsvetenskap.

Nej till bland annat matematik, kemi, biologi, teknik, filosofi och psykologi på gymnasienivå.

25 av 46 godkända

Nu har Högskoleverket, efter en tids huvudbry, meddelat att bara 25 av de totalt 46 examensrätter som Lunds universitet ansökt om tillsammans med högskolan i Kristianstad.

Beskedet möttes av blandade känslor.

– Vi är glada över de examensrätter som vi har fått, men tycker att det är tråkigt att dagens regelverk inte bejakar samverkan mellan lärosäten. Vi vill samverka för att vi kompletterar varandra. Nu har vi i Lund, i några fall, fått avslag på grund av bristande kompetens inom ämnesdidaktik och Högskolan Kristianstad på grund av bristande vetenskaplig kompetens. Tillsammans har vi all den kompetens som behövs, säger Lunds universitets prorektor Eva Åkesson i ett pressmeddelande.

”Nu får vi sätta oss ned”

Nu ska lärosätena börja fila på en ny ansökan för de naturvetenskapliga ämnena.

– Nu får vi sätta oss ned, Högskolan Kristianstad och Lunds universitet, och fundera på hur vi på bästa sätt kan förvalta det mandat som Högskoleverket har gett oss. Det goda samarbetet för att bygga Sveriges bästa lärarutbildning fortsätter enligt plan. Det är ett dilemma för flera ämneskombinationer att vi inte fick rättighet för matematik mot gymnasieskolan, vilket vi tveklöst hade fått om vi hade kunnat betraktas som ett lärosäte, säger Henrik Svensson, sektionschef för Sektionen för lärarutbildning vid Högskolan Kristianstad i ett pressmeddelande.

Lärarutbildningen kommer att starta i höst. Den kommer att vara koncentrerad till Campus Helsingborg, men undervisning kommer också att bedrivas i Lund och Kristianstad.