Jag saknar kalaskorten

- in Krönikor

Det har gått inflation i Facebookinbjudningarna. Mitt i alla tusentals gäster och maybe-besked längtar Matilda Berggren tillbaka till barndomens kalaskort.

”XXX and ten other friends are attending Lund Valborg 2011”. Och femtusen andra. Men jag känner inget, inget grupptryck. Det känns inte som om någon kommer att bli avsevärt upprörd om jag ignorerar förfrågan. Om jag där emot inte svarar på om jag kommer på ”Avskedsfest innan jag reser!” blir det antagligen mer liv i Facebookluckan.

Det är lustigt det här med Facebookevents, hur olika man prioriterar dem. Hur det för vissa är ungefär lika värdefullt som reklamblad i brevlådan medan det är blodigt allvar för andra.

Jag hamnade i en hätsk diskussion häromveckan:

– Kommer du till Nathalie eller?

– Eh va? När då?

– Men hallå, på fredag, har du inte kollat Facebook eller?

– Jaha, men jag svarade nog maybe.

– Men du kan ju inte svara maybe, du måste ju säga om du kommer eller inte!!

– Jamen jag vet ju inte!

Halva charmen med Facebooksevents är ju att du inte behöver fatta ett beslut huruvida du tänker dyka upp eller inte.

Det är både bekvämt men också lite försmädligt, eftersom en festinbjudan har tappat så jävla mycket betydelse.

Vi blir nerdränkta i inbjudningar som vi till slut inte kan hålla reda på. På ett sätt kan jag ibland sakna de färgglada kalasinbjudningskorten man fick som barn, så sjukt mycket mer glammigt. Men det är redan kört för längesen, i dessa tider då till och med ett sms känns som en alldeles för stor ansträngning så kommer företagsevents, bröllop och baler vara enda gångerna du får en inbjudan skickad med posten.

Genom Facebookåren har eventets betydelse pendlat ganska mycket upp och ner. Jag upplevde det som att det i början inte var särskilt likställt med en riktig inbjudan. Ofta var jag tvungen att även skicka sms för att försäkra mig om att alla blivit införstådda.

Efter ett tag började dock folket som alltid missade festen sluta bli förbannade och registrera ett konto istället, och då ökade eventens värde. Och efter ännu en period började även klubbar och andra kommersiella konnässörer förstå eventets genomslag, och där nånstans började vi nog se Facebookevents mer som spam snarare än en smickrande inbjudan. Hela fenomenet känns överlag ganska schizo.

Så jag tycker det är dags att vi en gång för alla reder ut det här med Facebookhyfs vad det gäller events. Låt oss fejsa det, så här är det bara:

  • Du har ingen skyldighet att meddela om du kommer eller inte på events såsom ”Humanas REA 50% på alla accessoarer hela veckan”, ”Din kompis syrras band släpper en ny låt på Myspace” eller ”Demonstration på blablablatorget mot en jättedum grej typ gatuvåld och nazism”
  • Däremot är det faktiskt ganska ignorant att inte meddela om du kommer på ”Lisas 25-årsfest!” eller ”Överraskningsfest för Peter”. Beroende på hur nära vänner ni är såklart. Är det bara nån random stalker; fullt legitimt att ignorera!
  • Om du gör ett eget event och skriver att festen börjar klockan åtta, så kommer de allra flesta att komma vid tio-elvatiden.
  • Ett maybe betyder 99% av gångerna ett artigt nej, ett ja betyder inte alltid ett ja utan kan också betyda nej, och inget svar betyder oftast att personen klickat bort ditt event. Ett nej är oftast det enda man egentligen kan lita på i facebookeventens värld. Fast inte alltid. Det kan hända att personen ändå dyker upp, med någon som svarat maybe. Men tänk så här: om 15 svarat ja, räkna med att ca 9 st dyker upp.

Facebookevents får oss att hålla koll på vad som ska hända i helgen, men vi kan aldrig förutse hur mycket det kommer hända.

Kort och gott: inget är heligt när det är skrivet med tangentbord istället för i sten.

HELGENS MÅSTEN

Fredag: Realeasefest för RAINBOW WARRIORS på HUMANA second hand i Malmö. Kom över på en öl och beskåda Din Favoritpolacks senaste alster – en kollektion baserad på plagg från Humana second hand. Discobelle kommer med djuriska toner och bjuder alla att fortsätta festen på Tricks/Tricks/Tricks på Babel efteråt.

Lördag: O-zone Battles på Mejeriet. Rap-battlet som tagit över den svenska hiphopscenen med storm. Denna gången drar man in fem nya namn som aldrig har battlat i det här formatet tidigare. Däribland Joe Natural, RMK, Irritaded, Jimmy Pistol och Asma. Därefter blir det klubb i form av ”Sista Bossen” med bland annat DJ Jesaya vid skivspelaren.

(Jag har klickat i ”maybe” på båda eventen. Så vi ses.. maybe).