Att spela in en föreläsning med diktafon är inte olagligt. Ändå nekar en del föreläsare sina studenter att göra det.
Lundagårds rundringning visar att varken fakulteter eller universitetsledning har någon utarbetad policy i frågan.
I januari kontaktades redaktionen av en student som utan motivering blivit nekad att spela in en föreläsning.
”Att använda diktafon har varit helt avgörande för min inlärning. Jag har ovanligt svårt att läsa in kunskap via böcker, men genom att spela in föreläsningar har även det blivit lättare,” skriver studenten i sitt mejl.
Fakulteterna osäkra
En rundringning till universitetets fakulteter visar att det råder stor osäkerhet vad gäller inspelningar. Ingen av fakulteterna har någon uttalad policy i frågan, men några har nu börjat diskutera saken.
– Vi har haft ett av de här fallen hos oss, där en student inte har fått lov att spela in för föreläsaren. Vid det tillfället hade vi inte någon policy och visste inte vad som gällde, säger Olle Söderman, prodekanus på Naturvetenskapliga fakulteten.
– Nu håller vi på att skriva riktlinjer för vad som ska gälla.
Anders Axelsson, rektor för LTH, tycker i stället att sunt förnuft ska styra frågan:
– Jag tycker att samma sak bör gälla som i umgänget med människor, man spelar inte in någon som inte vet om det. Jag hoppas vi slipper ta något beslut angående det här.
En utbildning har policy
Psykologprogrammet är universitetets enda utbildning med tydliga riktlinjer – 2010 tog institutionen för psykologi beslut om en policy för ljudupptagning. Policyn kom till efter att en grupp studenter väckt frågan och efterlyst tydliga direktiv från ledningen. Regleringen säger att en student som vill spela in vid ett undervisningstillfälle ska fråga lärare och övriga studenter först, och inte spela in om någon har invändningar.
”Bäst om varje fakultet hade en policy”
Christel Berg, avdelningschef för Pedagogiska stödåtgärder, lyfter fram psykologprogrammets policy som en förebild.
– Jag tycker att det bästa vore om varje fakultet hade en policy – hur ska annars lärare och studenter förhålla sig till det här? I dag säger jag till studenterna att vända sig till sina studievägledare som är våra kontaktpersoner på institutionerna. De kan tala om elevens önskemål för föreläsaren, och ha en öppen diskussion. Annars är det lätt att en lärare som känner sig generad och tycker att det är lite jobbigt att bli inspelad bara säger nej, utan att tänka efter, säger Christel Berg.
Policy för hela universitet?
Flera tillfrågade fakulteter tycker att en eventuell policy bör tas på universitetsnivå, och alltså vara gemensam för alla.
– Universitetet skulle kunna ha lokala regler, som till exempel förbjuder inspelning. Några sådana övergripande regler finns inte hos oss, säger Susanne Kristensson, chefsjurist vid Lunds universitet. Hon fortsätter:
– Lärarna brukar kontakta oss på juridiska avdelningen när de känner sig osäkra på dessa frågor. Eftersom Lundagård har uppmärksammat att man hanterar frågan olika och att osäkerhet verkar råda, ska vi givetvis titta på hur man kan gå ut med tydlig information till institutionerna om det här.