Ny Wikileaks-kopia granskar universiteten

Wikileaks har fått en motsvarighet i akademin. Genom att läcka dokument från högskolevärlden vill sajten UniLeaks motverka vad som beskrivs som en marknadsanpassning av den högre utbildningen.

Sajten Unileaks.org, som har parollen ”Keeping education honest”, lanserades i februari. Då publicerades ett antal öppna brev, som skickats till universitet i Australien och Storbritannien.

Sedan dess har sajten bland annat publicerat e-postmeddelanden som påstås bevisa att en anställd på University of Ottawa fått sparken sedan han anmält diskriminering.

Än så länge finns inga dokument från svenska universitet på sajten.

Vill motverka marknadsanpassning

Bakom UniLeaks står ett antal australiensiska aktivister.

Amerikanska universitets-tidningen The Chronicle of Higher Education har varit i kontakt med en av Unileaks administratörer.

Enligt administratören, som är anonym, vill UniLeaks arbeta för ökad öppenhet i en högre utbildning där marknadskrafterna tar allt större plats.

Som exempel nämner UnikLeaks att olönsamma kurser läggs ner och att studenterna reduceras till kunder.

Wikileaks inspirerar flera

Till The Chronicle säger UniLeaks-administratören att allmänheten har rätt att kräva stor transparens på grund av att lärosätena finansieras av statliga medel.

Några stora skandaler har UniLeaks ännu inte släppt, men enligt administratören ska en stor mängd material redan ha skickats in till sajten.

UnikLeaks är inte den enda sajten som följer i Wikileaks-spår. I slutet av 2010 startade några Wikileaks-avhoppare sajten OpenLeaks. Andra exempel är GreenLeaks, som miljöaktivister väntas lansera snart, och en sajt som sätter EU:s institutioner under lupp.