På sajten Fri kurslitteratur kan studenter komma över kursböcker gratis. Nu har den ursprungliga sidan stängts och nätverket riskerar polisanmälan. Men en ny sajt ligger redan uppe.
På sidan Fri kurslitteratur kan studenter ladda upp och dela kurslitteratur med varandra utan kostnad. För några dagar sedan stängde serverföretaget hemsidan efter påtryckningar från upphovsrättsinnehavarnas intresseorganisation Sveriges läromedelsförfattares förbund.
På onsdagen kontrade nätverket som ligger bakom sajten, Studenter för fri kurslitteratur, med att flytta. Nu ligger en ny sida uppe.
Glömmer personen bakom
Upphovsrättsinnehavarna är starkt kritiska till verksamheten. Om nätverket Studenter för fri kurslitteratur fortsätter använda upphovsrättsskyddat material kan polisanmälan bli aktuell, sa Sveriges läromedelsförfattares förbund till P 3 Nyheter på onsdagen.
– Det är lätt att glömma personen av kött och blod, författaren bakom boken. Upphovsrättslagen finns ju just för att skydda dessa personer, säger Jenny Lundström, förbundsdirektör på Sveriges läromedelsförfattares förbund, till Lundagård.
”Undergräver kvaliteten”
Rickard Vinde är direktör på läromedelsförlagens branschorganisation Svenska läromedel. Han påtalar att författarna redan nu har låg ersättning, och att deras arbete inte ska förringas.
– Verksamheter som denna undergräver kvaliteten på kurslitteraturen, säger han.
Dessutom måste man tänka på att Sverige är ett litet land med små upplagor av all studentlitteratur. Varje exemplar måste säljas för att verksamheten ska gå runt. En annan sak att tänka på är att den här verksamheten kommer att orsaka prishöjningar på böckerna på sikt.
”Giriga förlag kan inte stoppa oss”
På den nya sida förklarar nätverket Studenter för fri kurslitteratur att de vill arbeta för helt kostnadsfria studier. De menar att studenter som redan lever under existensminimum inte ska behöva betala tusentals kronor för kurslitteratur, utan att denna borde vara gratis.
På onsdagen publicerade nätverket ett pressmeddelande på den nya sidan:
”Så länge studenter inte har råd med sina studier på grund av lågt studiemedel och dyr kurslitteratur kommer vi studenter att söka nya sätt att klara av både våra studier och vår ekonomi samtidigt. När tekniken har gett oss möjligheten att sprida litteraturen gratis kan varken giriga förlag eller något annat stoppa oss.”
Förespråkar förbättrade villkor för studenter
Men Rickard Vinde på Svenska läromedel ser priserna på ett annat sätt:
– Med hänsyn till vad man får är det inte särskilt dyrt, säger han. På en fri marknad bör priserna inte regleras. Höjt studiemedel är en bättre lösning.
– Vi har varit väldigt tydliga med att vi anser att studenternas villkor ska förbättras, säger Jenny Lundström på Sveriges läromedelsförfattares förbund. Deras villkor har också hårdnat sedan exempelvis 80-talet när jag studerade. Däremot tycker vi att det är fel att fokusen kring den dåliga ekonomin har hamnat just på studentlitteraturen, understryker hon och fortsätter:
– I värsta fall kan författarnas sänkta ersättning göra att de tvingas söka sig till annat arbete. Utarmas marknaden får det ju också följder för de studenter som själva har som mål att skriva studentlitteratur i framtiden.
Oviss framtid
Varken Lundström eller Vinde har tagit ställning till vilka åtgärder de ska vidta om Fri kurslitteratur låter bli att ta bort de upphovsrättsskyddade verken från hemsidan. Lundagård har varit i kontakt med representanter för Studenter för fri kurslitteratur, men nätverket har ännu inte velat ställa upp på intervju.
”Merparten av studenterna vill köpa riktiga böcker”
På torsdagen hade 206 personer ”gillat” Fri studentlitteratur på deras Facebook-sida. Där delade folk även med sig av tips för att kringgå kostnaderna för kurslitteraturen.
Tror ni inte att det finns en sannolikhet att åtgärderna kan orsaka mer stöd åt Fri kurslitteraturs verksamhet?
– Jag hoppas att de flesta studenter förstår varför upphovsrättslagen finns, och att det här är en minoritet. Merparten av studenterna vill köpa riktiga böcker som blir deras egna, säger Rickard Vinde.
Jenny Lundström påminner om ett liknande fall då en snarlik sajt, Pirate Bays systersida Student Bay, stängdes efter påtryckningar från deras sida.
– Då fanns ju också den risken, säger hon, men författarsidan vann den moraliska debatten till sist.