Ny fond ska bredda Lunds studentliv

- in Studentliv
@Annika Skogar

Minifestival, lådbilsmarathon eller kanske indisk matlagningskurs? Det är din fantasi som sätter gränser för vad Akademiska föreningens nya projektbidrag kan användas till.

– Nu har vem som helst möjlighet att söka pengar för att ytterligare bredda Lunds studentliv, säger verksamhetschefen Anders Wigren.

I förra veckan fattade Akademiska föreningen, AF, beslut om att starta upp en ny bidragsfond med syfte att på nya sätt kunna främja studentlivet i Lund.

– Det här ska funka som en knuff på vägen för någon som vill förverkliga en idé, säger Kajsa Magnusson, programchef på AF.

Projekt för eller av studenter

Några direkta kriterier för vad man kan söka pengar för är inte bestämda.

– Det som spelar roll är att projektet antingen görs av studenter eller för studenter. Om man sedan får pengar beror på hur bra och nyskapande vi tycker att idén är, säger Anders Wigren.

På detta sätt hoppas organisationen nå ut till nya studenter och stimulera initiativ som ännu inte finns. 330 000 kronor står till buds i den nya bidragsfonden och hur mycket ett enskilt projekt kan få är ännu öppet.

– Det säger ju sig självt att pengarna ska räcka till mer än ett projekt men hur mycket man kan få kommer vi att bedöma från fall till fall, säger Nicklas Nygren, kommunikationschef på AF.

Från egen budget

Pengarna är avsatta från organisationens egna budget.

Säg att jag vill ordna en stor fest som involverar en massa alkohol, kan jag få bidrag för det?

– Festscenen i Lund är utbredd, det finns redan att fylla de ramarna och det är tveksamt om detta skulle ses som nyskapande. Vad gäller alkohol så skulle vi inte ge bidrag till något där det spelade huvudrollen. Om alkohol sedan förekommer på till exempel en festival skulle detta inte vara något problem, säger Anders Wigren.

Är det inte en risk att de studenter som redan är engagerade i tusen saker lägger vantarna på de här pengarna också?

– Vi kommer inte fokusera på vilka människor det är som söker utan på vad de ansöker om att få göra. Sitter du inne på en massa bra idéer så finns det ingenting som hindrar att du söker pengar för allihop. Sedan får man givetvis vara uppmärksam på om vissa saker kanske skulle finansieras genom andra kanaler som exempelvis den egna nationen eller studentföreningen.

Främja studentlivet på nya sätt är helt enkelt förhoppningen och bidragsfonden står redo att dela ut pengar redan i dag.

– Sök, sök, sök! Det här blir jättekul, säger Kajsa Magnusson.