Ungdomsgäng som uppträder hotfullt, stölder av värdesaker och misstänkt narkotikahandel på universitetet. Det senaste året har flera ordningsstörningar inträffat som oroar studenter och universitetspersonal.
Nu vill universitetet införa ordningsvakter.
De senaste åren har ordningsstörningarna på universitetet blivit vanligare och grövre. Antalet incidenter har ökat markant de senaste fyra åren. Värst drabbad är Teaterhögskolan i Malmö, enligt universitetets säkerhetschef Per Gustafson.
– Det hårdnande klimatet är riktat framför allt mot Malmö. Det har inte nått Lund än. Det är ju natt och dag mellan Malmö och Lund, säger han.
Teaterhögskolan i Malmö har under vissa perioder det senaste året dagligen uppvaktats av ungdomsgäng. Dessa har försökt ta sig in i universitetets lokaler men blivit stoppade vid entrén. Vid tillsägelse har de ändå försökt tränga sig in i lokalerna.
Enligt Henrik Dagnegård, hus-ansvarig på Teaterhögskolan, har personalen noterat att ungdomsgängen burit batonger, knivar och knogjärn.
– Det är ingen som blivit hotad vad vi vet, men studenter och personal känner sig väldigt utsatta. Jag tror ökningen av ungdomsgängens besök beror på vädret. Under vintern har de knappt varit här eftersom det varit så kallt, men nu när solen kommit har deras besök blivit mer frekventa, säger han.
Misstänker narkotikahandel
Men även Lund har drabbats av ordningsproblemen, bland annat Språk- och litteraturcentrum, Universitetsbiblioteket, Juridicum och Universitetshuset.
På Språk- och litteraturcentrum har personalen noterat en intensiv trafik till förvaringsskåpen på nedre plan, där personer endast gått till skåpen utan att ha något annat ärende i huset.
– Gissningsvis är det lättare droger som det handlas med. Polisens narkotikahundar har varit här och vi har även tömt skåpen två gånger, men jag vet inte vad som hittades då. För att få bort handeln ska vi plocka bort förvaringsskåpen innan sommaren, säger Patrik Pariola, husprefekt på Språk- och litteraturcentrum.
En stöld om dagen
Under förra året förekom stölder av besökares värdesaker på Universitetsbiblioteket. Under en period skedde det nästan en stöld om dagen, enligt Kai Eriksson som är administrativ chef på Universitetsbiblioteket.
För två år sedan skedde olika former av sexuella kränkningar mot kvinnliga studenter av en person kallad ”Pussmannen”, som polisen senare kunde gripa.
På Juridicum har det också varit flera stölder och polis har fått tillkallas för att avvisa personer som stört ordningen.
I Universitetshuset, Juridicum, SOL och UB har lokalvårdare påträffat spår av injektioner i form av exempelvis blodstänk och gömda och använda kanyler.
Vill ha ordningsvakter
Universitetet lämnade i november in en ansökan om ordningsvaktsförordnande till Polismyndigheten i Skåne. Polisen har ännu inte fattat beslut i ärendet.
Säkerhetschef Per Gustafson var den som skickade in ansökan från universitetet.
Varför vill universitetet införa ordningsvakter nu?
– Vi har inte haft möjlighet att genomföra detta tidigare. Nu har vi flera exempel där ordningsvakter hade behövts. Det tydligaste är oroligheterna vid Teaterhögskolan i Malmö. Polisen ger inte ordningsvaktsförordnande utan att det hänt något allvarligt. Nu anser vi att det finns tillräckligt många händelser för att vi ska kunna erhålla ett ordningsvaktsförordnande, säger Per Gustafson.
Universitetet vill införa ordningsvaktsförordnande på de platser på universitetet som är mest utsatta för ordningsstörningar. Genom att införa ordningsvakter hoppas universitetet kunna arbeta proaktivt och underlätta polisens arbete.
Läs mer: Säkerhetsåtgärder på universitetet