Han vägrar att lämna Japan

På grund av strålningsrisken har Lunds universitet uppmanat alla studenter i katastrofens Japan att åka hem. De flesta har följt rekommendationen. Johan Rengstedt är en av de få som valt att stanna kvar.

– Jag ser helt enkelt ingen anledning till att åka hem, säger han.

På måndagen klockan 14.31 svensk tid drabbades Japan av ännu ett kraftigt jordskalv. Johan Rengstedt satt då i Tokyo och lanade med några vänner.

– Vi blev lite oroliga, pratade med varandra och kollade på nyheterna, men sen fortsatte vi att spela, säger han.

Johan Rengstedt läser teknisk fysik vid Lunds tekniska högskola men befinner sig sedan september 2010 i Tokyo på utbyte.

Han har under sin tid i Japan upplevt tre skalv, varav det första var det absolut kraftigaste. Det skalvet inträffade fredagen den 11 mars.  Johan berättar att det knappt gick att stå upp under skalvet, att alla gick ut och att elledningarna svajade.

Kort efter skalvet svepte en tsunami in över östra Japan. I samband med jordbävningen har flera explosioner inträffat vid kärnkraftverket Fukushima 1.

På tisdagen uppgraderades kärnkraftshaveriet till den högsta nivån. Antalet bekräftade dödsfall orsakade av katastrofen i Japan uppgår nu till 13 000.

Känner ingen oro

Trots att de flesta andra utländska studenter har åkt hem känner Johan inte någon oro för egen del eller hälsa, han är mer orolig för de som befinner sig i de drabbade områdena.

De problem han upplevt har handlat om att elektriciteten tidvis försvunnit och att det blivit brist på vissa matvaror i affärerna.

Lokalbefolkningen beskriver han som lugna, hjälpsamma och bra på att ta motgångar.

Han berättar att många engagerar sig i att samla in pengar och spara ström. Myndigheterna har bland annat gått ut och sagt att man kanske skulle behöva ha schemalagda mörkläggningar av staden men det har inte behövts eftersom det visade sig att hushållen redan snålade med strömmen.

Kritisk mot utländska medier

Eftersom Johan inte är så bra på japanska fick han när skalven och tsunamin drabbade Japan vända sig till utländska medier för mycket av sin information och han är starkt kritisk till den bild som de målar upp av situationen i Japan.

– Ser man på vissa kvällstidningar i till exempel Sverige så kan det ju stå på löpsedlarna att Japan ligger i ruiner eller att radioaktivt avfall sprids överallt, men hittills har ju ingen dött av kärnkraftsverkets radioaktiva avfall, ändå jämförs situationen  med Tjernobyl, säger han.

”Skapar onödig oro”

Medan många utländska studenter lämnar landet verkar japanerna enligt Johan inte ens ha tänkt tanken på att resa från Japan. Johan tror att detta kan bero på andra länders nyhetsrapportering.

– Det viktigaste under en katastrof är att hålla sig till fakta och vara saklig och det kan man verkligen inte säga att till exempel svensk media har varit. Det skapar en massa onödig oro som jag tror är orsaken till att så många har åkt hem.

Johan har svårt att förstå den kärnkraftsdebatt som blossat upp i Sverige. Under sin vistelse i Japan har han i stället fått ökat förtroende för kärnkraften

– Om kärnkraftverket blivit utsatt för en tio meter hög våg och ett skalv som mäter nio på richterskalan, och det ändå inte är mer utsläpp så tycker jag att det är ganska imponerande. Det hade kunnat vara så mycket värre, säger han.

Sparar vatten i badkaret

Även om han inte känner någon direkt oro har Johan ändå vidtagit vissa försiktighetsåtgärder. Bland annat har han hällt upp vatten och sparat i petflaskor samt i badkaret eftersom myndigheterna varnat för att det kan bli en viss förhöjd radioaktivitet i vattnet.

Trots detta ser inte Johan någon anledning att åka hem. Det enda som skulle kunna få honom att ändra sig är om det blir risk för ett radioaktivt nedfall över Tokyo, vilket han ser som osannolikt.

Johan tycker att den här upplevelsen har gett honom en bättre förståelse för hur det är att befinna sig i en katastrof.

– Förut fanns det ju inte på kartan att sånt här kunde hända, nu har det blivit mer verkligt, säger han.