"Slavauktionen är ett symptom på rasistiska strömningar"

- in Debatt
@Lundagård

”Slavauktionen” är inte ett tecken på några studenters okunskap. I stället är den symptomatisk för underliggande rasism vid Lunds universitet. Det skriver studenterna Sonny Gondwe, Lillian Bailey och Mariam Carlsson Kanyama.

Denna så kallade ’slavauktion’ som avslöjats i Lundagård under Hallands nations sittning är tyvärr inget utslag för några få inskränkta studenters okunskap, utan är ett symptom på större rasistiska strömningar vid Lunds Universitet.

Den 16 april ordnas en sittning på Hallands nation på tema ’djungel’. Under sittningen iscensätts en regelrätt slavauktion med tre svartsminkade gäster och en ”slavhandlare”. På frågan vad framträdandet skall föreställa svarar de svartsminkade gästerna att de är ”niggrer”.

Varken vakterna vid sittningen på Helsingkrona nation eller de förtroendevalda vid Hallands nation ingriper utan ser det hela som ”ett skämt”.

Det inträffade vid sittningen kommer inte som någon överraskning för oss svarta studenter i Lund. Lunds universitet är ett etniskt homogent lärosäte. Enligt statistik från SCB är Lunds universitet ett av de universitet med störst snedrekrytering.

Vid Lunds universitet finns en handfull svarta studenter. Denna underrepresentation av svarta studenter och icke-vita studenter möjliggör, i brist på kraftfullt antirasistiskt initiativ från universitet, att rasism normaliseras bland studenterna.

Trots att nationerna är frikopplade från universitet är detta ett strukturellt problem; rasismen är institutionaliserad. Lunds universitet och rektor Per Eriksson bär ansvaret för att agera tydligt i denna fråga.

Det inträffade befläckar Lunds universitets rykte och påvisar tydligt hur kort mångfaldsplanerna och policydokumenten om breddad rekrytering räcker i verkligheten, något som Lundagård belyst i ett antal reportage.

Hade denna händelse inträffat i USA hade det lett till upplopp och polissammandrabbningar. Den passivitet som nationerna och universitetet hittills reagerat med illustrerar det faktum att svarta människor här ännu inte vunnit de kamper som svarta amerikaner vann för mer än 60 år sedan.

Vi befinner oss i den amerikanska södern i slutet av 30-talet. Studenterna vid sittningen rättar nu duktigt in sig i ett led som räcker ända tillbaks till början av 1900 talets amerikanska minstrel shows.

Sonny Gondwe

Lillian Bailey

Mariam Carlsson Kanyama