"Debatten är felriktad"

- in Debatt
@Lundagård

Lund i allmänhet, och Hallands nation i synnerhet, är platser där öppenhet och tolerans råder. ”Slavauktionen” ska inte förringas, men det absurt att beskriva nationen som rasistisk, skriver före detta kuratorn Rickard Elmqvist.

Jag har under den senaste tiden följt medias rapportering angående Hallands nation och den väg händelseutvecklingen gått. Givetvis vill jag inte på något sätt förringa händelsen; rasism är något som på alla sätt måste bekämpas på samma sätt som all annan intolerans i samhället, men jag anser att debatten är fullkomligt felriktad.

Givetvis finns intolerans överallt och så även i den svenska akademins huvud, Lund. Man kan se den i korridorerna på högskolan, där det finns osynliga barriärer mellan dem som läser fristående kurser och dem som läser program, den finns invävd i kårernas värdegrunder och den finns givetvis på nationerna.

Dock vill jag å det bestämdaste avvisa den bild som media under den senaste tiden målats upp av lunds akademier och studentliv. För mig är Lund en plats där öppenhet och acceptans råder och för mig så gäller detta i synnerhet på Hallands nation.

Det var just denna acceptans som fick mig att välja just denna nation, som jag älskar djupt och innerligt, och som jag alltid kommer att bistå. Under den tid som jag var aktiv student använde vi oss av devisen ”alla får en påse”, vilket var menat att tolkas som att alla får vara med; litet på samma sätt som dagens devis ”de e’ kärlek”.

Jag antar att det är många som känner med mig på samma sätt om de sammanslutningar som de är medlemmar i och jag känner ett starkt tvivel om att någon av dessa sammanslutningar, om det så gäller dekanrådet, Knävlingagillet eller Thomanders elevhem, på något sätt kan förknippas med rasism.

Personligen tror jag att det är just denna acceptans som gör att det är svårt att avgöra ”var gränsen går”. Det är just ingen ursäkt eller något som kan ses som en förmildrande omständighet. Givetvis borde Hallands nation handlat så fort som tre unga och glada studenter som tyckte att de var jättespexiga i sin utklädsel och tillrättavisat dem direkt.

Däremot gör det varken nationen eller studenterna till rasister och jag antar att killarna som klädde ut sig är djupt ångerfulla på samma sätt som Hallands nation insett sitt misstag och nu lovat aktivt att arbeta med värdeformande åtgärder.

Dock är det för mig lika absurt att uthänga en enskild nation som rasister som att hävda att alla tyskar under andra världskriget var nazister och judehatare. Rasism är snarare ett samhällsproblem som också kommer att reflekteras i den akademiska sfären likväl som i förskolan på landsorten och vi måste tillsammans bekämpa den.

För mig kommer Hallands nation alltid att vara en plats av kärlek, vänskap och acceptans för nya idéer, där vänskapsband över sociala och politiska gränser knyts och jag välkomnar en öppen debatt med alla som har en annan åsikt.

Nu och för alltid en hallänning,

Rickard Elmqvist

Kurator Hallands nation 2003

Sekreterare i Hallands nations vänner