”Det känns som ett påhopp”

- in Siste april, Studentliv

Avstyr alla eventuella planer på en fest för allmänheten på Siste april. Det ber AF Bostäder, AFB, om i ett utskick till dem som bor på Parentesen.

– Det känns som ett påhopp, säger Caroline Jephson, en av de boende.

Inför Siste april har AFB skickat ut mejl till de boende på Parentesen och satt upp anslag på bostadsområdet. Där uppmanas de boende att ”avstyra alla eventuella planer på en fest för allmänheten under Valborg”.

– Det handlar om omtanke om både hyresgäster och fastigheter, säger Rolf Svensson, vd för AFB. Vid öppna inbjudningar för allmänheten finns en stor risk att det urartar om det kommer folk en masse.

Har hyresvärden verkligen rätt att lägga sig i vad hyresgästerna gör i sin bostad?

– Ja, utan tvekan. Som hyresgäst ska man sköta sin bostad. Om vi hör att något planeras som kan skada våra hyresgäster eller våra fastigheter, då har vi både rättighet och skyldighet att ingripa.

”Tråkigt med tomma hot”

Caroline Jephson och Emmy Westerdahl som bor på Parentesen tycker att det är tråkigt att Blockpartyt uteblir. De har ingen erfarenhet av att festligheterna har skadat någon eller något. Dessutom är de kritiska till AFB:s utskick.

– Det är tråkigt att de kommer med tomma hot. Det har ju varit stora events här förr utan att det hänt något, säger Caroline Jephson.

Tjejerna betonar i stället på festandets positiva sidor:

– Det är ju bättre att folk kan vara utomhus än att de trängs uppe i korridorerna och festar. Och det är bättre att vi är här än springer runt på stan när det inte går att vara i parken längre.

Inget samarbete

Både Caroline Jephson och Emmy Westerdahl hade velat se ett samarbete med AFB.

– På den årliga brännbollsfesten hjälper de oss med tält och allt möjligt, säger Caroline Jephson. Vad gäller Blockpartyt är det ju en ny företeelse, men stora fester har ju fungerat innan. Nu blir det ett påhopp: ”Om ni har fest, då…”

Emmy Westerdahl håller med, men påpekar även att brännbollsfesten har en ansvarig korridor som arrangör.

En anledning till att samarbetet med AFB kring kvartersfesten har uteblivit är just att ingen vill ta ansvar, enligt Sofia Högström, bostadsombudsman på AFB.

– Vi hjälper gärna till med att ge råd kring vid ett så stort evenemang, om när man ska ha tillstånd från polis och annat, säger hon. Men ingen har velat ta ansvar för den här festen genom att kliva fram som arrangör.

”Okej att festa och ha kul”

AFB har informerat polisen om situationen och satt in extra bevakning på Parentesen på Siste april.

– Givetvis får man ha fest och ha kul, säger Sofia Högström. Men i rimliga proportioner.

Och Caroline Jephson och Emmy Westerdahl är säkra på att det kommer bli fest på Parentesen Siste april även utan Blockpartyt.

– Först blir det Stadsparken, sen drar vi vidare hit.

Och att det blir fest motter sig inte Rolf Svensson. Däremot är han kritisk till stora fester som är öppna för allmänheten.

– En fest med tiotusen personer till exempel är verkligen inte okej. Vanliga korridorsfester brukar vara problemfria, men fester öppna för allmänheten går lätt överstyr.

Men det kan ju bli orimligt stora fester även utan att de är öppna för allmänheten, om alla tar hem till exempel fem kompisar var?

– Skulle alla ta hem fem kompisar var skulle brandföreskrifterna om hur många man får vara i korridorerna överskridas. Om vaktbolaget som bevakar området ser att en korridor blir överfull kommer de att vidta åtgärder.