Så håller du platsen

När nu antalet människor bara ökar i Stadsparken är utmaningen att ta och hålla kvar en plats i gräset. Några gör detta genom att sprida ut sig på filtar, andra går så långt som att ringa in sin plats med avspärrningstejp och pinnar.

Klockan var kvart över sju när Lunds minigolfklubb satte den första pinnen i marken och började bygga vad som är tänkt att bli en borg med pinnar, flagga och avspärrningstejp.

– Det är för att ha vårt eget camp och kunna hitta det, säger Viktor Guldberg, 21 år.

Gäller att vara listig

Förra året började de bygga sitt camp redan kvällen innan, men då slutade det med att folk somnade i regnet. I år ser det dock bättre ut. När det blir fullt i stadsparken kommer Lunds minigolfklubb att ha säkrat en plats mitt i parkens centrum. Nu saknas det bara lite mera folk.

– Egentligen skulle alla ha varit här halv åtta men hittills är det bara vi tre, säger Viktor.

En bit bort sitter Rebecka Borcea, Karolina Skog, Jessica Siljehav och Annica Lauruschkus och har campangefrukost. Deras taktik är att sprida ut många filtar men inte se ut som att de tar så mycket plats.

– Det kan kanske se lite löjligt och ensamt ut om man sitter själv och tar upp en jättestor plats, menar Paulina.

”Vi kommer att döda dem, eller i alla fall säga till på skarpen”

Det är första gången som hela gänget kan fira tillsammans och de har laddat kvällen innan med tjejkväll och sleepover. I dag är de väl förberedda med gröna ballonger så man kan hitta dem men också med skräppåsar.

– Alla säger att det skräpas ner så mycket på valborg, men vi är minsann förberedda, säger Jessica.

I en stor cirkel med blå filtar sitter Helsingborgs studentförening Stampus och glassar i solen. De har lagt beslag på en stor gräsplätt och planen är att flytta filtarna efter solen.

De flesta som de väntar på ska komma med tåget om tio minuter, så de är optimistiska om att kunna hålla platserna till dess. Om någon skulle försöka ta platserna kommer de dock skämtsamt att de kommer att vidta åtgärder.

– Vi kommer att döda dem. Eller i alla fall säga till dem på skarpen, säger Olle Stignäs, 24 år.