De ska föra din talan

- in Kår, Studentliv

Den ene är den yngste ordföranden i organisationens historia och den andre har aldrig varit kårmedlem tills för några dagar sedan. Tillsammans ska de nu vara studenternas röst gentemot universitet, kommun och region. Lundagård har träffat Lus nya ordföranden inför ett år där mycket måste bevisas.

Simon Wetterling och Emma Jungmark valdes till ordförande och vice ordförande för Lunds universitets studentkårer, Lus, i slutet av april.

Båda representerar något nytt i paraplyorganisationens ledning. 
Simon är den första ordföranden som kommer från Lundaekonomerna, en kår som länge stått utanför Lus.

– Jag tror jag kommer bidra positivt med erfarenheter från Lundaekonomerna, säger Simon Wetterling och fortsätter:

– Personligen vill jag tillföra en känsla av professionalism, pålitlighet och effektivitet.

Med sina 20 år är Simon Wetterling även den yngsta ordförande i Lus historia.

– Det är bara roligt. Förhoppningsvis innebär det att jag kan bidra med lite ungdomlig energi.

”Vi måste arbeta tillsammans”

Emma Jungmark är också unik för presidiet då hon tillbringat hela sin studietid på Campus Helsingborg. Dessutom har hon, fram tills för några dagar sedan, aldrig varit medlem i någon kår.

– Nu är jag medlem i Samhällsvetarkåren. Man måste ju vara medlem om man vill ha tågkort, förklarar Emma Jungmark skämtsamt.

Simon Wetterling kommer i huvudsak ägna sig åt strategiska utbildningsfrågor medan Emma Jungmark ska fokusera mer på studiesociala och externa frågor. Ett viktigt projekt blir också den universitetets nya strategiska plan, som ska presenteras i år.

– I den gamla planen till exempel framstår studenterna som en väldigt passiv del av universitetet. I den nya tycker jag att man ska se på studenterna som en samarbetspartner. Vi måste arbeta tillsammans för att göra Lunds universitet ännu bättre, förklarar Simon Wetterling.

– Jag ska också jobba med att vi får ett gott samarbete även med regionen och kommunen, säger Emma Jungmark.

Viktigt att medla

Förutom Lundaekonomerna har även Teknologkåren och Juridiska föreningen i långa perioder stått utanför Lus. Det innebar att paraplyorganisationen tidigare endast företrädde ungefär 60 procent av studenterna vid universitetet.

I våras trädde dock de tre så kallade utanförkårerna återigen in i Lus, efter intensivt förhandlingsarbete. En viktig uppgift för de nya presidialerna blir att hålla ihop den brokiga skaran.

– Jag hoppas samarbetet mellan kårerna kommer att fungera bra, säger Emma Jungmark och fortsätter:

– Det är viktigt att vi lyssnar på alla och för diskussionerna till ett forum där alla kan vara delaktiga.

”En häftig och viktig organisation”

Lundagård har tidigare berättat om svårigheterna att locka folk till att engagera sig inom Lus. Simon Wetterling förklarar att detta inte heller är någon hemlighet, men att man även här kommer att jobba mycket med kårerna.

– Kårvärlden är inte enkel från första början, och det är omöjligt för oss att kommunicera direkt med 40 000 studenter, förklarar Simon Wetterling.

– Kårerna kan hjälpa oss ge större insikt i vilken häftig och viktig organisation Lus är, säger Emma Jungmark.