Reinfeldt kommenterar "slavauktionen" på Hallands

Reinfeldt kommenterar "slavauktionen" på Hallands

Nu har även statsminister Fredrik Reinfeldt uttalat sig om den mycket uppmärksammade ”slavauktionen” på Hallands nation.

Under en frågestund betonade han vikten av ökad kunskap om slavhandeln.

Det var riksdagsledamoten Meeri Wasbergs (S) som vid en frågestund undrade vad statsministern tänker göra för att öka medvetenheten kring den transatlantiska slavhandeln, skriver Sydsvenskan.

I sitt svar betonade Fredrik Reinfeldt skolans betydelse:

”Vi kan inte göra annat än att markera skolans oerhörda betydelse och att vi lär om detta och också om vår egen svenska historia”.

Flera ministrar uttalat sig

Det var i mitten av april som Lundagård kunde berätta om att fyra studenter iscensatt slavhandel på en jobbarsittning på Hallands nation.

Händelsen har fått enorm uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt. Kort efter det inträffade skrev organisationen European Network Against Racism ett öppet brev till Europaminister Birgitta Ohlsson där de fördömde det inträffade.

I början av maj skrev den amerikanska medborgarrättsaktivisten Jesse Jackson till utbildningsminister Jan Björklund och uppmanade honom att se till att svenskarnas kunskap om den transatlantiska slavhandeln ökar.

Facebook Comments

0 Comments

 1. Egentligen så tycker jag att händelsen på Hallands nation är en positiv sak som kommer att skapa en virvelstorm utan dess like… Det är bara en fråga om när.
  Jasminrevolutionen i Tunisien är bara en lite droppe i den revolutionsstorm som kommer att knivhugga alla slags orättvisor. Wait and see!

 2. Ska bli intressant och se om lars von triers uttalande i cannes hamnar på världens dagordning. Eller finns det kanske rum för lite hyckleri också i denna röra?

  1. Då blir man utkastad från Cannes. De fyra studenterna borde ha blivit utkastade från nationen, men vad som egentligen hände, vet ju alla vid det här laget. 

   1.  …japp, sedan kom gasugnarna och 40-talet tillbaks. Vi märker det.

    1.  Japp, det här kommer helt klart leda till en ny förintelse. Att inte Hallands kunde se det på sin temafest är ett mysterium. Om hundra år kommer folk att sitta och prata om Hallands kurator som upphovet till tredje världskriget och utrotningen av mörkhyade (notera ordvalet, herr webbansvarig). ”Tänk om hon bara kommit in på konsthögskolan..”

     1. Envar som inte öppet och tydligt markerar sitt oreserverade hat mot Hallands nation borde fråntas sin rösträtt. Allt annat vore att legitimera rasismen. Ju.

      Finns det egentligen något slut på det här? En lagom punkt?

   2. Ja, Hallands nation är mer sansade människor än de som styr i Cannes. Jag såg uttalandet nyss och det är ju inte så att han hyllar nazismen eller Hitler direkt.

 3. När ska någon våga säga emot den kränkta massan? Livet är ingen jävla räkmacka, man utvecklas av att möta motgångar och ta sig vidare. Det kallas erfarenhet. Ett liv utan erfarenhet av motgångar är ett fattigt liv.

  Den svenska mentaliteten är fan vedervärdig. Så fort man inte är rakt igenom politisk korrekt eller om man uttalar sig kritiskt mot något så stämplas man som rasist eller blir anmäld till polis eller disciplinnämnd. Man får helt enkelt inte sticka ut från mängden. Fy fan vad jag är trött på jantelagen som råder i det här landet. Var finns den berömda toleransen?

  Slavhandel var en accepterad del av samhället förr i tiden, även i Afrika. Samma som att man brände kvinnor som ansågs vara häxor. Det är absurt att döma historiskt agerande efter dagens normer. På den tiden var det var det normalt beteende. Deal with it, världen utvecklas som tur är. 

  För övrigt ser jag en lysande framtida karriär på Se&Hör för artikelns fantastiska skribent.

  1. När ska du själv våga din fegis? 

   1. Gillar att du anonymt anklagar mig för att vara anonym 🙂

    1. Det är inte jag som klagar på den ”politiska korrektheten”. Jag stödjer ”PK”.

  2.  All heder åt dig. Hela historien här en definitionen av storm i ett vattenglas.

  3. Du saknar livserfarenhet och empati. Du är ett barn.

   1. Fantastisk argumentation 🙂

  4. Jag förstår lite vad du menar men i detta fall så är det faktiskt dags för oss allihopa att reflektera kring hur vi ska bemöta våra medmänniskor. Eller?
   Politisk korrekthet har dessvärre blivit ett begrepp som används så fort något som har med hänsynstagande går emot en. Ska vi ha ett anarkistiskt samhälle eller ska vi värna om varandra?
   Tänk dig om du har problem med vikten och promenerar mitt i stan och plötsligt hör tillmälen såsom ”djävla fetto” osv… Oavsett möjligheten till att gå ner i vikt och förändra människosynen på dig, så kvarstår faktum att du blev sårad av händelsen.
   Slaveriet var accepterat, sant! Men betyder det att vi ska blunda för dess konsekvenser? Ska vi acceptera att något så grymt som människohandel ska bagatelliseras? Är det rimligt att en person som inte vet, eller upplevt hur det känns att bli våldtagen, bedöma den inre smärtan av den våldtagna?

   Jag lämnar dessa frågeställningar till dig.
   Vänligen

   1. Du jämför att klä ut sig till mörkhyad med att kalla någon jävla fetto på stan. Jag kan inte tycka att det är samma sak.

    1. Det är semantik du är inne på medan jag gjorde en metafor. Man kan vända och vrida på saker och ting hur man vill men vem som helst fattar min analogi.

  5. Din artikel pekar klart och tydligt på att toleransnivån inom Lunds studentliv tycks vara betydligt högre än genomsnittet i det politiskt korrekta och söndersocialiserade Sverige. 

   Jantelagen däremot är en mental och efterbliven personlighetsstörning hos en del svenskar som har kroniskt dåligt självförtroende. Den är inte ens värd att kommentera.  

 4. Suck är allt jag säger.

 5. Förlåt, men vad är det i uttalandet som kommenterar slavauktionen på Hallands? Eller är det så att allt som berör slavhandel numera går att koppla direkt till nationen?

  1. Statsministern svarade på en fråga i riksdagen under frågestunden den 12 maj. Frågeställaren började med att nämna händelsen på Hallands och ville ha en kommentar om hur kunskaperna bland svenska studenter om slavhandeln ser ut. Protokollsutdraget finns här nedan:

   ***Medvetenhet om rasism och slaveriAnf. 61 MEERI WASBERG (S):Herr talman! I mitten av april sminkade sig några studenter vid Hallands nation svarta i ansiktet på en studentfest, där de deltog i en fingerad slavauktion. Händelsen har fördömts av ansvariga vid nationen och universitet men har ändå rönt stor uppmärksamhet även internationellt. Såväl European Network Against Racism som den amerikanska pastorn och politikern Jesse Jackson har skrivit protestbrev till regeringen om händelsen. Jag förstår om det är svårt för statsministern att kommentera händelsen i sig, men det väcker ändå frågan om hur kunskapen bland svenska studenter ser ut kring de rasistiska mekanismerna och den transatlantiska slavhandelns historia. Därför vill jag fråga statsministern hur han vill arbeta för att öka medvetenheten kring detta. Anf. 62 Statsminister FREDRIK REINFELDT (M):Herr talman! Det är egentligen en förlängning av en tidigare diskussion under denna frågestund: Vad har vi för kännedom och kunskap om vår egen och andras historia? Alla som har följt mänsklighetens utveckling vet att där finns väldigt mörka kapitel. Ett av dem är Förintelsen som vi nämnde tidigare. Ett annat är slavhandeln som drabbat den afrikanska kontinenten och påverkat många andra delar av vår värld. Det är ett faktum att vi fortsatt har dödsstraff i världen och att vi har en lång rad förtryck i vår tid. Vi kan inte göra annat än att markera skolans oerhörda betydelse och att vi lär om detta och också om vår egen svenska historia. Den har sannerligen inte heller varit alldeles utan prägel av våld och övergrepp mot länder i vår närhet, även om det är längre tillbaka i historien. Det är så vi rustar oss: bildning, kunskap, satsning på skolan med stora resurser, just för att stålsätta oss mot att det ska kunna ske igen. http://riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:101***

   1.  Tack för det!

   2. Somliga Lundastudenter har nog inte fattat allvarligheten i händelsen. Med tiden ska ni fatta.

   3. Underhållande läsning, speciellt sossens formulering; ”…stor uppmärksamhet även internationellt.” Visst, ENAR = Momodous egna organisation, och självutnämnde pastorn Jackson har väl fått ett mail och sett sig tvingad att skriva något – intressant är att Jacksons egna organisation inte orkat kommentera saken alls på sin hemsida. 

    http://www.rainbowpush.org/news

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

You may also like

Den sociala fotbollsföreningen

Ni har säkerligen hört det förr: Hallands nation