Upprustade Lophtet står inför nya utmaningar

- in Studentliv
@Lundagård

Med hjälp av funktionärer har de själva gjort grovjobbet under sommaren. Nu är Lophtet tillräckligt upprustat för att bokas som festlokal av alla igen. Men hotet om att det ska byggas runt omkring vilar som ett orosmoln över den gamla svinstians framtid.

Lundagård har tidigare berättat att det är mögel som varit orsaken till att kåren tvingats stänga verksamheten på Lophtet. Nu när man kommit till rätta med detta finns ett annat hot att ta ställning till. Den gamla svinstian ligger i vad kommunen kallar för ett expansionsområde. Enligt John Erik Persson, fastighetschef på Akademiska Hus, är det svårt att veta vad som kommer ske i området.

– Det är ett område i förändring. Det finns inga konkreta planer just nu, men det finns byggbar mark som kan komma att tas i bruk, säger han.

Totalrenovering väntar

Hotbild eller inte, kåren vill slå vakt om sitt hus. Kårordföranden i teknologkåren, Axel Andersson skriver i ett mail att han vill satsa på huset.

– En totalrenovering ligger i planeringsstadiet. Där vi tänker oss att man byter ut hela den delen som har varit fuktskadad och en allmän upprustning. Men det är tillräckligt klart för extern uthyrning redan nu. Vi har bokningar minst en gång i veckan fram till jul.

Även förra ordföranden Erik Iveroth vill se att Lopthet drivs vidare i kårens regi. Han bekräftar bilden av att kommunen inte kunnat ge något klart besked om området. Osäkerheten påverkar hur kåren tänker kring planeringen av huset.

– Kanske kommer det hända något där, men det kan ske om tio, tjugo eller femtio år. Vad vi alltid har velat är att säkerställa att Lophtet kan användas även i framtiden, säger han.

Mitt i kunskapsstråket

På lång sikt kan ingen uttala sig med säkerhet om vad som ska hända med lokalen. På kort sikt kan man andas ut: Lophtets lott är skyddad av en begränsad byggrätt. Men enligt nuvarande översiktsplan kan man läsa att skyddet bara är tillfälligt och kan ”omprövas med utgångspunkt i framtida önskvärd utveckling i ett större sammanhang”. Och vad som är önskvärt finns det inga tvivel om i den nuvarande detaljplanen. Avsikten är att bygga tätare i området som i första hand kommer prioritera byggrätter för undervisnings- , forsknings- och utvecklingsändamål. Parkeringsområdet precis bredvid ligger i alla fall inte bra till. I framtiden vill man helst se underjordsgarage eller parkeringshus.

Det återstår att se om den ödsligt liggande festlokalen kommer passa in i det kunskapsstråk som universitet vill bygga ut.

Lukas Ernryd