När idéerna blir verkliga

- in Nyheter, Studentliv

På tisdag drar Tekniska mässan i gång i Stockholm. På plats bland alla utställare ska några Teknologstudenter stå redo vid sin monter och att visa upp en geststyrd dammsugare och en vattensnål dusch.

Lunds tekniska högskola representanter till Tekniska mässan är utsedda. Dmitrij Juzovitski och Mehrdad Mahdjoubi från Industridesignprogrammet har jobbat med sina idéer i ungefär en termin, och är nu färdiga för att visa upp sina prototyper.

Masterstudenten Mehrdad gick på en föreläsning om hur folk i Afrika sparade på vatten och blev inspirerad att skapa en prototyp till en av världens mest vattensnåla duschar.

– Jag började fundera över hur man kunde få in den här tekniken i västvärlden där vi använder mer vatten än vad vi behöver, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Masterstudenten Dmitrij har skapat en prototyp för en robotdammsugare som du kan styra genom gester.

– När jag intervjuade människor som inte hade använt robotdammsugare förut var de skeptiska till att det skulle förstöra saker i hemmet. Då kom jag fram till att man kunde styra sin dammsugare, genom att använda sig av kroppsspråk, säger Dmitrij Juzovitski.

Har ni några planer på att sälja vidare era koncept?

– Jag har försökt och försöker exponera den. Jag har skickat den till företag och fått positiv feedback, men det är ju ett framtidsprojekt som kostar pengar, berättar Dmitrij Juzovitski.

Mehrdad Mahdjoubi har varit inne på andra banor.

– Jag har inte haft en kommersiell tanke, men jag får se om det dyker upp något.

Både Mehrdad Mahdjoubi och Dmitrij Juzotvski är förväntansfulla över att de äntligen ska få visa upp sina prototyper på den Tekniska mässan.

– Det ska bli spännande, för nu kommer folk vara intresserade om konceptet fungerar och om det är genomförbart, säger Mehrdad Mahdjoubi entusiastiskt.

– Det känns väldigt bra att de uppmärksammar oss, och det är alltid kul att visa vad man har gjort, säger Dmitrij Juzovitski.