"Svenskar kan bättre"

- in Studentliv
@Virve Ivarsson

Efter att universitet lagt ut 60 000 kronor på Jesse Jacksons besök var förväntningarna höga inför onsdagens Studentafton.  Vårens ”slavauktion” kom också upp på agendan.

– Att någonting sådant kan hända bland välutbildade människor är en skam, säger Jesse Jackson

Strax innan sju börjar det redan bli trångt i universitetsaulan. Hanna Söderblom är en av alla dem som har har kommit hit med förväntningen att bli inspirerad.

— Det känns som att man inte kan missa det när en legend är här, säger hon.

”Måste lära oss att leva tillsammans”

När Jesse Jackson minuter senare kliver in i salen är det till rungande  – och i vissa fall stående – applåder. Salen är fullsatt och fotoblixtarna smattrar.

När han tagit plats i talarstolen sänker sig tystnaden.

– Vi samlas i en hemsk tid i världen, börjar Jesse Jackson och fortsätter:

– Vi har lärt oss att leva självständigt, nu måste vi lära oss hur vi ska leva tillsammans.

Jackson pratar om Barack Obama och den hårda kamp som han menar att oppositionen nu för emot honom. Sedan pratar han om globalisering, människliga rättigheter och vikten av att fortsätta hoppas och drömma.

– Vi måste globalisera mänskliga rättigheter, sa Jackson.

Viktigast att inte ignorera problemen

Efter talet är det dags för en kort frågestund. Någon undrar vad vi kan göra för att effektivisera  globaliseringen, en annan person vill veta hur han ställer sig till incidenten på Hallands nation.

– I det här fallet var det en person som förkastade det inträffade och gjorde en anmälan och han blev kallad skitstövel. Han ska inte behöva stå för kostanden ensam, säger Jesse Jackson.

Han tycker att det viktigaste är att inte ignorera eller förneka problemen.

Svårt att höra

Det är då och då ganska svårt att höra vad Jesse Jackson säger, några som suttit på balkongplatserna i salen har knappt kunnat höra honom. På väg ut möter jag Linus Karlsson som tycker att det var en intressant diskussion, men att det var tråkigt att Jesse Jackson läste ur manus.

– Jag hade förväntat mig ett mer passionerat tal, säger han.