Inget mer Waka Waka

- in Krönikor

Låt den som ska sköta sitt jobb, sköta sitt jobb. ”Nu får det räcka” med alla Lady Gaga-önskningar till de hårt arbetande musikgurus som sliter i båsen, tycker Esau Alcona.

Lokalen är fylld till bristningsgränsen. Dansgolvet kokar. Människor rör sig som svarta siluetter med vita detaljer som lyser upp av UV-ljusen. Låten övergår till ännu en härlig indiedänga. Glädjeskrik hörs och fler människor springer från baren för att ansluta sig till den hoppande massan.

Plötsligt lösgör sig en person och kommer fram till mig. Jag lutar mig fram för att höra bättre. Personen vill önska en låt. ”Waka Waka” med Shakira. Mitt hjärta sjunker. Personen hade lika gärna kunnat önska något med Slipknot. Eller Für Elise. Jag vill skrika på vakterna och få personen utkastad. Jag nöjer mig med att muttra att jag inte har den.

Detta är ett scenario som många av oss hobby-DJs känner igen oss vid. Ett scenario som kan upprepas flera gånger under en kväll. Nu får det räcka!

Låt mig göra det klart för er på en gång. En klubb är inte ditt vardagsrum. En DJ är inte Spotify. Vill du lyssna på en specifik låt kan du gott stänga in dig på toaletten och lyssna på den via din telefon.

En DJ är oftast bokad till en klubb för att spela en specifik musikstil och för att upprätthålla klubbens sagda image. Man går inte till en rockklubb för att lyssna på schlager exempelvis. Är du inte nöjd med klubben och musiken som spelas så kan du gå någon annanstans.

Jag har själv gjort övertramp när jag varit överförfriskad. Aldrig att jag skulle dundra fram och tvinga en DJ att spela en låt som jag i mitt alkoholrus vill höra omedelbart. Dessutom brukar jag be om ursäkt. En DJ är där för att göra sitt jobb och jag som besökare har ingen rätt att lägga mig i.

Nästa gång du ser en DJ spela skivor ber jag dig kväsa din impuls. Tycker du blandningen är bra kan du gott gå fram och säga det eller gå till baren.

Kom inte fram och önska Lady Gaga eller Den Svenska Björnstammen för femhundrade gången. Gå hem istället.

Helgens bästa tips:

Fredag: Malmös bästa klubb heter Freaks n’ Geeks och håller till på Debaser. I kväll har de bjudit in både danskarna i When Saints Go Machine OCH kanadensarna Young Galaxy. Det kommer bli en oförglömlig kväll som går i drömpopens namn.

Lördag: Lev dig in i det glada 20-talet. Gå och se utställningen ”Mode utan midja” på Malmö Konstmuseum (20 kr för studenter). Utställningen berättar om 1920-talets kvinnomode men sätter också in modet i ett socialt, ekonomiskt och kulturellt sammanhang. Gå sedan hem och lyssna på Cole Porter (finns på Spotify) innan du ser Woody Allens ”Midnight In Paris.”

Söndag: Kontrasternas dag! Efter ett rafflande Manchesterderby kan man gott bege sig till Poeternas Estrad som premiäröppnar på Mejeriet. Litteratursamtal med tre av årets mest uppmärksammade författare: Amanda Svensson, Linda Boström Knausgård och Jens Liljestrand.