Silverkant på en vanlig tisdag

- in Krönikor

Med risk för att låta lika klämcheck som livscoacherna som vet allt, ger Maria Berg råden för att sätta lite glamour i vardagen. Skulle inte veckan bli mer uthärdlig med en fallskärm att längta till?

Har du någon gång känt meningslösheten och tristessen komma krypandes när det mörknar och uteserveringarna stänger, så räck upp en hand.

Har du känt hur vardagen liksom blir som ett gammalt plåster som både kliar och luktar skit men att du ändå inte orkar rycka bort det?

Har du precis som jag suttit en grå tisdagskväll och undrat varför du spenderat de senaste två timmarna med att hänga på tråkiga hemsidor, titta på värdelösa tv-program och irritera dig på människor på diverse sociala nätverk?

Det går knappt att säga det här utan att låta lika klämcheck som Mia Törnblom, men jag tror verkligen att det är viktigt att i stället för att plåga sig igenom vardagen, försöka fylla den med meningsfulla och fina saker att se fram emot. För att varva pluggandet med något som fyller på med energi – för att stå ut. Och då syftar jag inte bara på att dricka öl.

Ofta är det helgen som privilegieras med de roliga aktiviteterna, men helgen har som vi alla vet alldeles för få dagar. Att portionera ut trevliga saker, stora som små, under alla veckans dagar är kanske därför en av de bästa idéer jag fått.

Det här är förstås ingen unik eller ny tanke som jag kommit på.

Det unika ligger snarare i att faktiskt göra det i stället för att bara tänka att jag ska göra det. Så alla de timmar jag innan lade på onödiga tråkigheter som fick mig att känna dig värdelös och hata vardagen, försöker jag i stället lägga på att sätta silverkant på en helt vanlig tisdag. Och när jag vet att jag har något fint att se fram emot, blir jag dessutom mer effektiv med mina måsten.

Såhär skulle nästa vecka kunna se ut: bio på måndagen, äta middag tillsammans med en vän i stället för ensam på tisdagen, hoppa i vattenpölar på onsdagen och anordna en klädbytardag tillsammans med ett gäng kompisar på torsdagen. Eller varför inte hoppa fallskärm eller anmäla dig till en drejningskurs. Jag tipsar inte om att gå på nation för det kan ni såklart redan. Det är bara jag som inte förstått grejen ännu.

Tre tips inför helgen:

Fredag: Demobanken i Malmö ordnar konserter med grymma demoband. Ikväll har de indie- och picknickkväll när Kite och PMtoyou spelar. 20-01 på STPLN (vid Kockums).

Lördag: Bästa Erikshjälpen i Lund har expanderat från en butik till två! Nu finns det en särskild modebutik vägg i vägg med den gamla butiken. Fantastiskt. Öppet 11-15 på Stora Södergatan 25.

Söndag: Lyxa till söndagen med brunch på Café Simpan på Simrishamnsgatan 3 i Malmö (serveras fram till klockan 11), ta en promenad i Malmös vackraste park Pildammsparken och avsluta dagen med den nya trevliga serien Pan Am om flygvärdinnor på 60-talet.