Gratis signaler om tålamod

- in Krönika/Utbildningspolitik, Krönikor

Öldrickande och utomjordingssex. Höga studieavgifter är ingen garanti för god utbildningskvalitet. Men urvattningen går snabbare när man får betalt för att plugga hobbykurser. Lotta Moberg tycker att det är dags att erkänna att utbildning har ett pris.

Med dokumentären Utbildningsfabriken, och på DN Debatt, lyfter dokumentärfilmaren Martin Borgs på ett underhållande sätt fram de snedvridna incitament som finns i det svenska systemet för högskoleutbildningar. När man får betalt för att gå på roliga kurser är studierna onekligen en konsumtionsvara istället för en investering för framtiden.

På andra sidan Atlanten är avgifterna för högre studier riktigt saftiga för dem utan stipendium. Så i USA finns väl inga kurser i svampplockning? Kanske inte, men vad sägs om en kurs i propert öldrickande eller den lusfyllda ”Alien Sex”? För, bara du har en college examen, sägs det, så ordnar det sig. Så föräldrarna sparar, knåpar och lånar ihop till sina barn för att ge dem en god start i arbetslivet. De med examen tjänar bevisligen mer än de med endast gymnasieutbildning. Samtidigt jobbar en tredjedel av före detta studenter men saker som inte har något med deras utbildning att göra.

Hur går ekvationen ihop? Svaret är att en stor del av värdet i en utbildning handlar om att ge den rätta signalen. De som tragglat sig igenom fem år till en master må ha plockat upp kunskaper på vägen. Men en stor del av värdet i diplomet är att visa att man är den sortens person som tragglar sig igenom fem år i högskolan. Signalen till en arbetsgivare blir: ”Jag må kanske inte ha en hög intelligenskvot, men jag är inte lat, jag är tålmodig och kan lyda när någon säger till mig att göra något absolut dödstråkigt.”

Universiteten är fullt medvetna om detta, vilket är logiken bakom att sänka kraven. Så länge utbildningarna tar flera år har studenterna fortfarande kvar den största delen av signal-effekten om tålamod och lydnad.

Denna urvattning av kurskvalitet går betydligt snabbare när utbildningen är betald. Det riskerar verkligen att sänka Sverige som ett välutbildat land. Den amerikanska presidenten vill göra utbildning till en riskfri investering genom att låta studenter betala tillbaka pengar beroende på sin framtida löneutveckling. Jag hoppas att svenska politiker inte väljer att lägga på även detta lager av skyddsnät för landets akademiker: ”Gav inte svampplockningskurserna den lön du förväntade dig? Då stryker vi ett streck över de där skulderna, så kan du börja om på nytt.”

Martin Borgs har rätt i sak: Det är dags att sluta låtsas att utbildning är gratis.