Med sikte på exjobb

- in Karriär

Fika, framtidsdrömmar och företagsmontrar. För karriärshungriga studenter är arbetsmarknadsdagar ett smörgåsbord i dubbel bemärkelse. Lundagård tog rygg på utbytesstudenten Johannes Peter när han besökte Teknologkårens Arkad.

– Jag tror att det är bra för utbytesstudenter att komma hit och se vilka möjligheter som finns, säger Johannes Peter, 25 årig Schweizare som varit i Lund i tre månader.

Han är tre år in på sin civilingenjörsutbildning i Schweiz, och har tänkt vara i Lund till december. Men, allt är inte ristat i sten, och därför besöker han Teknologernas arbetsmarknadsdagar Arkad i dag.

145 företag som står uppradare och redo att ta emot frågor och cv:n. Ett eldorado för den som är på jakt efter trainee- eller praktikplats, eller en aktör att skriva sitt exjobb för.

– Jag ska prata med en del företag och se om jag har möjlighet att göra ett examensarbete hos någon av dem. Men eftersom alla pratar svenska så ska jag se om det finns företag som är internationellt inriktade.

”Företagsjobb bättre”

Johannes Peter menar att det inte är samma sak att skriva ett examensarbete för ett företag som att skriva för universitetet. Ett exjobb till ett företag har större betydelse än om det bara görs akademiskt.

– Annars skriver man sitt arbete för att sedan lägga det i en låda där det glöms bort.

Med sin slätstrukna svarta kavaj och välborstade hår, ska Johannes Peter se till att göra ett bra första intryck. Han börjar röra sig mot företaget ABB, som han har haft ett öga på sedan länge.

– Jag är extra intresserad av vad de gör här eftersom de har sitt huvudkontor i Schweiz och samtidigt har en hel del verksamhet i Sverige, innan han går bort mot montrarna.

Måste prata svenska

Efter en hel del minglande, hos både ABB och andra, är Johannes förundrad över Sveriges företagsverksamhet.

– Jag trodde inte att industrin i Sverige var lika stor som i Schweiz, men det verkar riktigt bra!

Hur gick jakten på examensjobbet?

– Jag vill skriva ett, men de flesta företag vill ha svensktalande personer. De är dock väldigt öppna till att man kan lära sig svenska på några månader för att sedan kunna arbeta för dem. Men jag tror jag är mer intresserad av att jobba internationellt, säger Johannes Peter.