Det byggs plats för filosoferna i det nya HT-centrat, men ska de vara där? Det är fortfarande en infekterad fråga som ger olika svar beroende på vem man frågar.
De anrika Kungshuset, där filosoferna håller till, måste byggas om och handikappanpassas. Samtidigt ska det byggas plats för filosoferna i det splitternya Humaniora och teologicentrat. Men studenterna och personalen har protesterat, de vill inte flyttas. Vissa inte ens temporärt. Framtiden för filosofernas huserande är fortsatt oviss.
– Jag vet att de ska inredas lokaler för oss i det nya bygget. Däremot så vet jag inte om vi måste tvångsevakueras på grund av att Kungshuset ska handikappanpassats. Jag har inte hört några nya besked sen innan förra sommaren, säger den filosofiska institutionens prefekt Björn Pettersson.
Men Hannah-Maria Skoglund, ordförande för Humanistiska- och teologiska studentkåren, HTS, och deltagare i den styrgrupp som förbereder det nya HT-centrat, har en annan bild av situationen:
– Filosoferna måste flytta för att Kungshuset ska kunna handikappanpassas. Att det finns professorer som säger att de inte krävs en tvångsflytt sprider dubbla budskap till studenterna.
Fakulteten har lovat institutionen att själva få besluta om de ska få stanna kvar. Men att först flytta in, för att sedan flytta tillbaka, ser Hannah – Maria Skoglund som onödigt:
– Självklart är vi på fakulteten öppna för en dialog, men en flytt kostar mycket pengar och huruvida den ska finansieras har vi inte diskuterat. Vi inser att de finns två motstående sidor, men att den positiva delen av en flytt överväger. Sammanhållningen på institutionen är så stark att den skulle klara en flytt. Det fanns starkare krafter innan mot en förflyttning, men nu finns en ökad förståelse för projektet.
Angelica Kauntz, som är ordförande för filosofiska institutionens studentråd, ställer sig också positiv till en första flytt för att kunna handikappanpassa Kungshuset.
– Däremot har vi inte diskuterat hur vi ställer oss till om vi vill stanna kvar i det nybyggda huset eller om vi vill tillbaka till Kungshuset. Men det är ett helt nytt studentråd som sitter nu än för något år sen, så vi får diskutera framtiden tillsammans.
För Björn Pettersson står det dock klart att Kungshuset är ett med den filosofiska institutionen:
– Det är inte bara för att det finns ett stort symbolvärde i att inhysa den filosofiska institutionen i Kungshuset, utan också för att vi har en väldigt välfungerande situation. Våra utvärderingar visar att den ovanliga sammanställningen av olika filosofiska inriktningar har gett positivt genomslag. Det vore ostrategiskt att ändra på traditioner.