Universitetet står upp för studentprästerna

- in Nyheter, Studentliv

Studentprästernas verksamhet i Lund är hotad. Många har reagerat, och nu har även universitets stödverksamhet Studenthälsan och rektorn ställt sig bakom protesterna.

Nästa vecka fattar Lunds stiftsfullmäktige beslutet om sin budget. På grund av en eftersträvad balans i budgeten minskas bidragen till flera verksamheter. Bland annat hotas Domkyrkoförsamlingens stödgrupp Studentprästerna fortsatta verksamhet efter 2014.

Men hotet om minskat bidrag har inte gått obemärkt förbi.

Från flera håll har protester kommit fram och nu har även rektor Per Eriksson har Lennart Nordberg, verksamhetschef för universitetets Studenthälsa, skrivit till Stiftstyrelsen i Lund.

– Vi tycker att det är väldigt olyckligt att förändra den samlade paraplyorganisationen som den är nu. Vi ser att de är ett bra komplement för studenthälsan. De har bland annat varit till stor hjälp vid krishantering, exempelvis när studenter har avlidit, säger Lennart Nordberg.

Carola Störbäck är diakon på missionskyrkan och en av studentprästerna.

– Vi älskar vårt arbete och vi ser stora behov för verksamheten. Vi har en viktig roll för studenterna där vi är som en annan röst för dem. Det är som vi brukar säga, ”Du är mer än ditt CV”, säger Carola Störbäck och fortsätter:

– Det har varit flera upprörda studenter som har hört av sig till oss, men också studievägledare, kuratorer och andra delar av universitetet, berättar Carola Störbäck.

Men prästernas framtid är inte helt avgjord genom beslutet om minskat bidrag nästa vecka:

– Vi kommer inte att försvinna helt, missionskyrkan finns fortfarande kvar med sina tjänster, men verksamheten kommer att bli väldigt skör.

Texten är korrigerad efter publicering.