Saknade kvitton för 23 000 kronor och bristfällig redovisning för verksamheten. Det gör att sakrevisorn i sin rapport om 2010/11 rekommenderar Lus-tinget att inte bevilja styrelsen ansvarsfrihet för förra året.
Revisionsberättelsen för Lunds universitets studentkårers (Lus) verksamhetsår 2010/11 får nog en del aktiva att vrida sig på stolen. Revisorer har gått igenom Lus verksamhetsberättelse, och kommer med en hel del frän kritik i sin rapport. Bland annat reagerar sakrevisorn på att det inte finns några rapporter angående serviceverksamheterna (BoPoolen, Tidningen Lundagård, Studentombudet och Fanborgen), och ingen information angående fokusgrupperna i organisationen.
– Jag betvivlar inte att Lus har gjort ett bra jobb, men det är svårt för mig att bedöma eftersom inte allting finns där, säger Johan Svantesson Sjöberg, av Lus ting utsedd sakrevisor.
Men allra allvarligast tycker revisorn att bristerna i kvittoredovisningen är. Saknade och ej avdragna kvitton uppgår till 23 000 kronor. ”Detta är inte en trivial summa i LUS budget”, skriver sakrevisorn i sin rapport.
Ordförande för Lus för det aktuella året var Christoffer Ivarsson. Han kommer till måndagens ting förberedd att kunna svara på frågor angående sin kvittohantering.
– Merparten av de kvittona, jag tror det är typ 8500 spänn, är i samband med de resor som det nya och gamla presidiet gjorde under sommaren. Jag hade med mig till kvittona till Almedalen, och de blev kvar där. Det beror på att jag blev oerhört sjuk då, säger han.
– Det är ett misstag, som beror hur jag mådde där, men det är ju inte bra.
Christoffer Ivarsson vill bara uttala sig om hanterandet av hans eget kort, som enligt egen utsago rör sig om lite drygt 9000 kronor. De andra kvittona får de andra i presidiet svara för själva.
Även den andra delen av revisionens kritik, den om de saknade delarna i verksamhetsberättelsen, förklarar Christoffer Ivarsson med sjukdom och stress. Över telefon med Lundagård berättar han att han var tvungen att hålla verksamhetsberättelsen så grundläggande som möjligt, om han skulle förmå att göra något överhuvudtaget.
I sakrevisionen påpekas också styrelsens oförmåga att ta hand om de arvoderades hälsa. Det anses i rapporten vara ”oacceptabelt” att två av tre heltidsarvoderade känt symtom på utbrändhet, varav en avsade sitt uppdrag på grund av detta.
Sammanfattningsvis rekommenderar revisionsberättelsen för tinget att inte bevilja styrelsen för 2010/2011 ansvarsfrihet för förra året. Och att inte göra det förrän ”kvittoproblematiken är löst”.
Artikeln har uppdaterats i efterhand.