Nya Magasinet invigt

- in Nyheter, Studentliv

Under måndagsförmiddagen invigde bostadsminister Stefan Attefall Lunds senaste studentboende Nya Magasinet.

85-miljonersbygget består av 77 lägenheter som enligt AFB ska vara anpassade efter studentens ekonomi.

"Vi var tvungna att be de som flyttar in nu att ta en paus", säger Rolf Svensson.  De sista studenterna kommer att flytta in den 20:e januari. foto: Gustaf Widegård
”Vi var tvungna att be de som flyttar in nu att ta en paus”, säger Rolf Svensson. De sista studenterna kommer att flytta in den 20:e januari. foto: Gustaf Widegård

Priset för att få flytta in i de splitternya lägenheterna är tre till fyra års kötid hos AFB plus en månadskostnad på 2814 kronor per person. Något dyrare blir det om man vill bo i en av loftlägenheterna som har en total hyra på 6200 kronor.

– Tanken är att det ska bo två personer i varje lägenhet. Genom att vi sätter upp eller ta ner en vägg, ges man möjlighet att avgränsa eller öppna upp lägenheten, säger Rolf Svensson och fortsätter:

– Hyresnivån står alltid i fokus och varje lägenhet är anpassad efter studenternas plånböcker, säger Rolf Svensson, VD för AF Bostäder.

För att klippa av det blågula invigningsbandet hade bostadsministern bjudits in. Stefan Attefall (KD) är mycket nöjd med bygget och säger att fler studentbostäder måste byggas.

– Vi har under 20 års tid byggt alldeles för lite bostäder.

”Vi har under tjugo års tid byggs alldeles för lite bostäder", säger Stefan Attefall vid invigningen av Magasinet. Foto: Gustaf Widegård
”Vi har under tjugo års tid byggs alldeles för lite bostäder”, säger Stefan Attefall vid invigningen av Magasinet. Foto: Gustaf Widegård

Att det hittills inte har gjorts mer menar Attefall beror på att byggnadsreglerna skiljer sig mellan olika kommuner.

Ett projekt som fungerar i den ena kommunen kan inte överföras till nästa utan att omarbetas. Som lösning förespråkar kristdemokraten bland annat förenklade regler.

– Vägen från idé till spadtag måste göras kortare och rakare. Allt handlar om att hitta aktörer som vill samarbeta, säger Stefan Attefall.