Arabisk vår genom UPF

- in Föreningen, Studentliv
@Lundagård

Många punkter men inget fast schema. Det kommer att bli en intensiv vår på Utrikespolitiska föreningen.

– Vi har en rad hemliga gäster kvar att presentera, säger programansvarige Kristoffer Bengtsson. 

En tätpackad vår väntas i år. Minst två föreläsningar varje vecka fram tills i maj hoppas Utrikespolitiska föreningen kunna erbjuda enligt Kristoffer Bengtsson, programansvarig på föreningen.

Ämnena som UPF:s programutskott vill ta upp är många. Bland annat tänker föreningen belysa frågor kring effektivitet i bistånd till Afrika, säkerhetsmuren i Palestina, papperslösa i Europa och den globala finanskrisen.

En inspiration för ungdomar

UPF inleder i februari med aktuella utvecklingar i Mellanöstern.

– Vi blev väldigt inspirerade av händelserna i Arabvärlden. Många av personerna i rörelserna var ungdomar kring tjugoårsåldern. Efter revolutionerna inspirerades ungdomsrörelser globalt, säger Kristoffer Bengtsson.

En rad på fem föreläsningar håller samman temat, där bland annat Europakomissionären Cecilia Malmström, journalistpristagaren Cecilia Uddén och den egyptiska journalisten Sahar El-Nadi kommer för att fira revolutionernas ettårsjubileum.

Kristoffer Bengtsson. Foto: Privat
Kristoffer Bengtsson.
Foto: Privat

Temavecka: Latinamerika

Inte långt efter kommer Brasiliens ambassadör Leda Lucia Camargo till Lund den 14:e februari, som en introduktion till UPFs resor med föreningen, som i år går till Colombia.

– Det känns nästan som om vi hade glömt bort en hel kontinent, kommenterar Kristoffer Bengtsson.

– Tanken bakom temat är att skapa ny debatt och ställa frågor kring droghandeln i Colombia och i övriga delar av Sydamerika.

”Mer än tråkiga grå gubbar”

Den 28:e februari väntar föreningen på ett besök från kvinnorättskämparen och politikern Gudrun Schyman. Detta glädjer Kristoffer Bengtsson på ett särskilt sätt:

– Jag har under hela min tid inom UPF försökt att arbeta för att utrikespolitik ska ses som något mer än tråkiga grå gubbar som behandlar frågor högt upp, säger han och fortsätter:

— Gudrun Schyman har i hela sin politiska karriär kämpat för kvinnors rättigheter och ett mer jämlikt samhälle. Genom att anordna föreläsningar kring allt från flyktingfrågor till HBTQ-rättigheter, politisk psykologi och problematiken bakom surrogatmödraskap, känner jag att UPF får Lunds studenter att börja bry sig om vad som händer i världen. Och om varandra.

 Text: An Holmqvist