Saco: Är vi ett egenintresse – och i så fall för vem?

- in Debatt

Sveriges akademikers centralorganisation Saco replikerar Jesper Alex-Petersen krönika som kritiserar fackorganisationens förespråkande av sänkt värnskatt. ”Inte bara Saco driver frågan om ett slopande av värnskatten” skriver Linda Laine, Kommunikatör.

Saco bedriver kvalificerad forskning på en rad områden som berör Sveriges akademiker. Ett sådant område är lön, i vid mening. Vi tror på lön som en drivkraft i arbetslivet, där den som tar ansvar och presterar bra på jobbet har möjlighet att göra en lönekarriär. Samtidigt bidrar de extra ansträngningarna till ökad produktivitet, vilket kan ge fler jobb och större skatteintäkter. Men lön är ett snävt begrepp. På Saco talar vi talar hellre om livslön, storleken på den samlade lönen under ett helt liv.

När vi räknar på livslönen, tar vi hänsyn till inkomstbortfall under studietiden, studielån, skatter med mera. I en studie från 2011 kan vi visa i 12 av 36 studerade utbildningar är avkastningen negativ. Merparten av dem leder till yrken som är starkt kvinnodominerade inom framförallt kommuner och landsting. Våra studier belyser hur högre utbildning lönar sig ekonomiskt, men naturligtvis finns det andra aspekter på utbildning som är eftersträvansvärda. Högutbildade har vanligtvis en bättre arbetsmiljö till exempel.

Nej, lågavlönade akademiker gynnas inte direkt av ett avskaffande av värnskatten. Därför är det inte heller den enda fråga som Saco driver för att akademiker ska få bättre betalt. Och inte bara Saco driver frågan om ett slopande av värnskatten. Det föreslås t ex av professor Birch Sörensen i en ESO-rapport. Både hans och Långtidsutredningens beräkningar tyder på att det inte skulle kosta något alls att avskaffa värnskatten.

Linda Laine

Kommunikatör, Saco

Krönikören Jesper Alex-Petersen ges även tillfälle att besvara kritiken.