Nu har Margot tid

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Den första april är det dags för byte av högsta hönset på universitetet, om bara regeringen säger att det är okej.

Nu har Margot Wallström lämnat klartecken. Den nuvarande FN-representanten för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter är redo för att byta uppdrag den första april. Nu väntar klubban som styrelseordförande för Lunds universitet.

Men det har varit en utdragen process. Redan för två år sedan skulle universitetets nuvarande styrelseordförande Allan Larsson ha lämnat uppdraget, men i väntan på att Margot Wallström skulle ta över stolen har han fått sitta kvar som universitetsstyrelsens ordförande.

Universitetet har nu därför skickat in en förfrågan till regeringen som ska godkänna bytet. Det är nämligen regeringen som tillsätter styrelseordförande i statliga myndigheter, så som universitetet.

Det blir dock bara under en kort period som Wallström tar plats, då stora delar av mandatperioden redan passerat. Redan den sista april 2013 ska uppdraget åter tillsättas.

Fantastiska år väntar för Lunds universitet, sa Wallström när hon besökte universitetet i maj förra året.

Då var det fortfarande en tid kvar innan hon skulle tillträda, men vissa kärnfrågor hade hon redan tänkt driva.

– Det jag har med mig sedan förut är det här med hållbar utveckling. Även inom utbildningar behövs det perspektivet, sa hon då i en intervju med Lundagård.