Etervågor som tänjer gränser

Välkomna till Radiorepubliken där humorn styr. Bakom mikrofonerna sitter tre vänner som inte räds för att tänja på gränserna om vad man får skämta om.

I Radio AF:s studio ett bollas det idéer. Erik Adell, Niklas Linderoth och Jakob Green Werkmäster i redaktionen förbereder kvällens sändning av Radiorepubliken.

Kvällens inslag ”bög eller diktator” är en ironisk passning till den vitryske presidenten Aleksandr Lukasjenkos homofobiska kommentar i veckan. Jakob är något kluven till inslaget. Går det över gränsen? Målet är inte att förolämpa folk, men humorn får gärna utmana. Offentliga personer hamnar ständigt i skottgluggen.

– Vi lägger inte så mycket band på oss själva. Samtidigt ska man komma ihåg att man inte behöver vara taskig för att göra bra radio, även om kränken är väldigt rolig, säger Niklas Linderoth.

Under torsdagen är det internationella kvinnodagen och det har inte undgått grabbarna.

– Jag tänkte först dra ett olämpligt skämt om de 364 internationella mansdagarna, men det hade blivit så dålig stämning, säger Erik Adell och fortsätter:

– Men vi har snackat om att försöka ta med tjejer här, att utöka lite med andra röster.

På tal om andra röster. Eriks och Niklas snarlika Jesper Rönndahlsklingande läten har gjort att de blivit svåra att skilja åt för radiolyssnarna. Genom en demokratisk omröstning på facebook tvingas Niklas nu att byta ut sin dialekt. Göingedialekt, norrländska och det påhittade i-språket, där alla vokaler byts ut mot ett i, har alla diskitirits.

– Men jag kommer inte att härma en kvinnlig röst. Vi vill inte ha något löjligt Lundaspexliknande, säger Niklas Linderoth.

De tre vännerna har med Radiorepubliken inte bara startat en egen humorshow. De har även uppfyllt gamla drömmar.

– Första gången jag träffade Niklas tänkte jag att ”den här killen vill jag starta ett land med!”, säger Erik Adell med ett skratt.

Kolla in Lukas Norrsells bildspel nedan