Att flytta 3998 mil hemifrån

- in Krönikor
@Erik Neppelberg

Steget bort från Lund kan vara svindlande, speciellt när du inte kan ett enda gatunamn på platsen dit du kommer. Men Erik Neppelberg har hittat hem på andra sidan det själsliga jordklotet och ser nu sin hemstad med nya ögon.

När jag och min sambo i höstas beslutade oss för att ta det enorma klivet och flytta från Lund till Malmö hamnade vi likt många tidigare med oss på listan över de förlorade lundabarnen. Fly utomlunds. Inte ok. Det finns ju ett gammalt talesätt som säger att avståndet mellan Lund och Malmö är jordens omkrets minus två mil (3998 mil) och gamla Lund sparar än idag inte på krutet med bannor mot den otuktade, våldsamma, lite väl mångkulturella arbetarstaden i söder.

Att lämna Sveriges tryggaste stad för Sveriges otryggaste. Lämna vindstilla för snålblåst. Universitet för högskola. Knake för falafel. Spex för teater. Mejeriet för Babel. Bara sådär. Vind för våg.

Malmö är dock något helt nytt för mig och därmed något spännande. Det är någonstans lite galet att jag trots min uppväxt i Lund när jag flyttade till Malmö i höstas inte kunde ett enda gatunamn i denna stad (true story).

Jag minns första gången min käre far som jobbar som lärare på Rosengårdsskolan tog med mig till vagnen under bron på Rosengård och köpte mig mitt livs första falafel. En första smak av Malmö. Något jag aldrig tidigare hade upplevt på mina av Ask och von Platen trampade gator hemmavid. En smak som nu tio år senare gav mersmak.

Jag trodde aldrig att jag skulle flytta till Malmö. Men nu har det hänt och jag trivs som fisken närmare vattnet. Sanningen är att för varje dag som jag bor i Malmö så blir Malmö bättre, och för varje dag som jag bor i Malmö så blir Lund bättre. En så kallad ”win win” situation.

Nu när jag kommer till Lund kan jag nästan ta på doften i Lundagård och kullerstenarna känns mjuka som små moln under mina fötter. Avståndet har gett mig en bra distans så i samma glasögon kan jag nu se på Lund med nya ögon. Nu mer än tidigare engagerar jag mig i frågan kring Lunds kulturliv och snarare har jag i och med min nya folkbokföring fått en bättre förståelse för Lunds alla för- och i vissa fall nackdelar.

Så kära gamla Lund, jag är inte förlorad. Jag är precis runt hörnet. Det är ju faktiskt bara 3998 mil till Malmö. Som tar tio minuter med tåget.

Artikeln har blivit justerad efter publicering. Ja, jordens omkrets är cirka 4000 mil, inte 3802 som det tidigare påståtts.